Városnapi Zimmezumm

  •  
  •  
  •  

Mint például szeptember elsején, amikor a Városháza házasságkötő terme változott színházzá egy órányi időtartamra. Babakocsik parkoltak az előtérben, tipegő és biztos lábon járó apróságok kerekre nyílt szemmel csodálkoztak rá a házasságkötő terem berendezésére.

Pár perces várakozás után félhomályban foglaltuk el a helyünket. A kicsik gyorsan birtokba vették a leterített szőnyeget, a nagyobbacskák a széken ültek roppant illedelmesen. A babaszínház közönségét most a bölcsis, ovis apróságok jelentették. Pár perc múlva megélénkült a társaság, felfedezték a kényelmes párnákat, a remek játszólehetőségeket. Kigyúltak a fények, megvilágosodott a párnákból “kinőtt” színpad. Gyönyörű erdei tisztás tárult elénk.

A babaszínházban mindent lehet. Nézelődni, elmászkálni, kúszni, anyához, apához visszamenni. De leginkább élményt befogadni, beleszólni a műsorba, tapsolni és kacagni. Hiszen a babaszínház zenés színház. A mondókák és a zene összjátékából lesz kerek a produkció. Látni és néznivaló akadt szombaton is bőven. Dupla vendégség volt: a jegyet igénylő családok mellett a vendégségbe érkeztek a művészek: a pécsi Bóbita Bábszínház művészei.

A színlapon ezúttal a Zimmezumm című előadás szerepelt, amelyet kimondottan 3 év körüli apróságoknak ajánlanak.

Bogárdi Alíz és Beglári Tamás énekével, és hangszereivel a lurkók és a felnőttek együtt kirándultak a Kis Tücsökkel Békavárra a Vízililiomhoz. Majd hazatértek a Nagykendőhöz, anyu ölébe… Majd játékos vándorlás vette kezdetét a zene szárnyán rügyfakadástól lomhullásig. A házasságkötő teremben képzeletbeli patakok eredtek, abban lépdeltek, egy kis dombra lecsücsültek, megnézték a Napot, kinyitották a mesebeli ablakot. Egy hatalmas tojásból piros csőrű, sárga pelyhes kacsa kelt ki. A kacsa és a tücsök igaz barátsága és a kalandos történetek elvarázsolták a kicsiket és láthatóan a szülőket, nagyszülőket is. S amikor meghajoltak a szereplők még nem volt vége a babaszínháznak: a gyerekek bejárhatták a díszleteket, megnézhették a növényeket, a tücsök hegedűjét rejtő pöttyös kalapos gombát ,a Napot és az egyéb kellékeket. A hegedűt is megszólaltathatták. Élményekben gazdag, örömteli délelőtt volt.

Örömmel jöttünk

Keresztesi Zsuzsa és az ovis Lili első alkalommal járt babaszínházban:
“Káposztásmegyeren lakunk, olvastuk az interneten, a szórólapokon és láttuk az ÚKTV-ben, hogy ez a hétvége sok érdekességet ígér” – mondja az anyuka. “Mivel mára szabad délelőttünk volt, úgy gondoltuk Lilivel, hogy eljövünk. Lili nagyon várta a mai napot”.

Bóbitáék

A híres pécsi Bóbita Bábszínház művészei immár a sokadik generációt szórakoztatják, lévén több mint 50 éves a színház. Szívesen “tájolnak” az előadásokkal . Szeptemberben az első útjuk Újpestre vezetett.

B. K.