Vasárnap is megdőlt az országos melegrekord

  •  
  •  
  •  


Az ország hét régiójából négyben vasárnapra is a legmagasabb fokú figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a várható hőség miatt. Megdőlt a július 10-i napi legalacsonyabb hőmérséklet eddigi országos és budapesti rekordja, és a napi országos maximumhőmérséklet is, mondta Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Az országos maximumot ezen a napon eddig az 1927-ben Szegeden mért 37,5 fok tartotta. Ennél már vasárnap délután is mértek magasabb értékeket, de a hőmérséklet emelkedése délután még nem állt meg, ezért kora estére derül ki, hogy mennyivel dőlt meg a rekord. Az abszolút, a valaha mért legmagasabb érték 41,9 fok, amelyet 2007-ben rögzítettek Kiskunhalason.

Az eddigi 36,2 fokos budapesti napi maximumrekord is megdőlt, délután Újpesten 38,4 Celsius-fokot mértek, de még ez is emelkedhet.

A meteorológus ismertetése szerint ezen a napon 1942-ben volt a legmelegebb a hajnal, a napi minimum akkor 24 Celsius-fok volt, amelyet Pécsett mértek, éppúgy, mint az új, vasárnap hajnali rekordot 24,4 fokkal. A budapesti július 10-i napi minimumrekord is megdőlt, a 2002-ben Lágymányoson mért 23,2 fok után ugyanezen a helyen mérték a fővárosban a legmagasabb: 23,9 fokot.

Vasárnap az UV-B sugárzás néhány helyen az országban megközelítette az extrémnek számító 8-as értéket, és hétfőn ennél is erősebb lehet. Az eddigi legerősebb sugárzást Magyarországon egy 9-es körüli erősségű jelentette. A 8-as erősségű UV sugárzás mellett már 15 perc alatt le lehet égni a napon.

A kánikula miatt az átlagosnál 15-20 százalékkal több riasztás érkezett a mentőkhöz, tipikusan ájulásos rosszullétek miatt, de nem történtek drámai események, mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Szombaton megdőlt az országos és a budapesti melegrekord is. Pécsen 37,9 fokot mértek, július 9-én még sosem volt ilyen meleg az országban. Budapesten nagyobb mértékben, 1,5 fokkal dőlt meg az eddigi rekord. Most szombaton 36,7 fokot mértek.