Vasmadarak zúgnak Káposztásmegyer fölött

  •  
  •  
  •  


Közel fél évtizede harcolnak a káposztásmegyeri Gémes utca lakói a nyugalmukért, ugyanis a Dunakeszin felszálló motoros repülők a lakópark fölött röpködnek. Minden létező fórumot felkerestek Petyerák Sándorék, de nem jártak eredménnyel. Wintermantel Zsolt polgármester vizsgálatot indított az ügyben.

Az ezredforduló után sorra nőttek ki a házak Káposztásmegyer szélén, a Homoktövis utca környékén. Gyönyörű, rendezett terület alakult ki, ahol az emberek sokat tettek azért, hogy szép legyen a kertjük, az utcájuk. Kezdetben minden úgy alakult, ahogy elképzelték: csend, nyugalom, békesség. Aztán úgy öt éve, mintegy varázsütésre, megváltozott minden, motoros repülők rajzoltak hurkokat a házak felett.

– A Malév Repülőklub repülői Dunakeszin szállnak fel, és úgynevezett iskolai gyakorlórepüléseket végeznek a házunk felett száz méterre – mondja felháborodottan Petyerák Sándor, aki időközben a lakók szóvivője lett. – Itt keringenek, iszonyatos zajt csapnak a „vasmadarak”, és ránk szórják az égéstermékeiket. Pihenésről szó nem lehet, ha szép idő van, soha nincs nyugtunk. Sokszor beszéltem már a repülőtér vezetőjével, de őt nem érdekeli az egész, sőt később még több repülőgépet küldött ránk. Rengeteg videóval, fotóval rendelkezünk, amelyek bizonyítják igazunkat.

Azt mondja Petyerák Sándor, hetente gyártotta a leveleket a hivatalos szerveknek, mégsem sikerült semmit elérniük. Megesett, hogy az önkormányzat is bekapcsolódott az ügybe, megkeresték a Malév Repülőklub, Dunakeszi repülőtér vezetőjét, ám válasz nem érkezett. A nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága a többi között azt állapította meg: „Az üzemeltető repülési eljárásokra vonatkozó ellenőrzése hiányos és rendszertelen, az alkalmazott ellenőrzési formák nem adnak reális képet a forgalmi körön repülő légi járművek terepponthoz viszonyított helyzetéről. ” Vagyis nem tudni egészen pontosan, merre vannak a repülők. Ennyiben maradtak. A következő körben Petyerák úr dr. Hollósi Antalhoz fordult segítségért. A honatya lelkiismeretesen gombolyította az ügyet, újra megkereste a légihatóságot, sőt dr. Fónagy Jánost, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárát is. Ennek ellenére a repülőgépek máig ott röpködnek a lakópark fölött.

A lakók azonban nem adják fel, tovább küzdenek a nyugalmukért. Wintermantel Zsolt polgármester a helyszínen hallgatta meg az emberek panaszait, és vizsgálatot indított az ügyben.