Vastag hótakaró és ónos eső is várható

  •  
  •  
  •  

Egyre többfelé várható havazás vasárnap, a Dunántúl délnyugati részén (főként Zala megyében és környezetében) estig akár több mint 10 centiméternyi hó is hullhat – közölte a távirati irodával az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Országos figyelmeztető előrejelzésük szerint az enyhülés hatására vasárnap estétől hétfő hajnalig a déli megyékben, majd napközben a nyugati és az északi országrész kivételével átmenetileg több helyen is számítani lehet gyengébb ónos esőre is.

Ezen felül az élénk, helyenként erős keleti, délkeleti szél hétfő hajnaltól főként a közép-dunántúli régióban hóátfúvásokat is okozhat.

A havazás és a csúszóssá váló utak miatt az érintett területeken torlódásra kell számítani, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) fokozott figyelemre inti a közlekedőket. Hétfő reggel a munkába indulásnál megnő a forgalom, ezért a katasztrófavédelem azt kéri, hogy az érintett területeken mindenki fokozott figyelemmel és türelemmel közlekedjen.

Az előrejelzések szerint az éjszaka folyamán gyenge ónos esőre is várható, ami a gyalogosokra nézve is veszélyes. 

Hétfőn a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben folytatódik a havazás. Ezeken a helyeken hétfő késő estig a hóréteg vastagsága várhatóan meghaladja a 20 centimétert, de az Alpokalján és a Kisalföld nyugati részén elérheti a 30-40 centimétert is – írta a meteorológiai szolgálat előrejelzésében.

(MTI)