Vastaps a kétszáz éves évfordulón

  •  
  •  
  •  

Kétszáz évvel ezelőtt született Liszt Ferenc, a 19. század kiemelkedő romantikus zeneszerzője, minden idők egyik legnagyobb zongoraművésze. A kerek évforduló alkalmából rendezett teltházas hangversenyt az Újpesti Közművelődési Kör, október 21-én, pénteken este, az Ady Endre Művelődési Központban.

Mint, ahogy dr. Kőrös András, Újpest díszpolgára mondta köszöntőjében: talán ez az eddigi legnagyobb ilyen jellegű rendezvényük, hiszen megtelt a színházterem érdeklődőkkel. A kör ügyvivője utalt Liszt újpesti kötődésére: a neves zeneszerző figyelt fel Varga Vilmára, az Újpesten élő, fiatal tehetségségre, akit tanítványává fogadott. Vargáék Vécsey Károly villájában is többször megfordult a művész. 

Elsőként a Kertvárosi Szent István Plébánia Laudate kórusa – Gógucz Emma vezényletével – elénekelte a Mi atyánk és az Ave Maria című műveket, majd beszédet mondott Jakabné Kovács Márta karnagy, aki emlékeztetett arra: Liszt Ferenc kétszáz éve, 1811. október 22-én született, egy Doborján nevű településen. Tehetsége korán kibontakozott, még kisgyerek volt, de már virtuóz módon zongorázott. Később Franciaországban, Bécsben élt és koncertezett, de magyarságát sohasem feledte, utazásai során mindig magyar útlevelét használta.

A Koncertmuzsika Zenekar gyökerei messzire nyúlnak: 1922-ben a zenetanárok baráti köre zenekart hozott létre Kőbányán. Művészi fejlődésük a hatvanas években bontakozott ki, majd a rendszerváltás után is együtt maradtak a tagok, és mint mostani hangversenyük is bizonyítja, kiváló muzsikusok alkotják a csapatot. Mint, ahogy Hornok István zongorajátéka is feledhetetlen marad. 

Elhangzott az A-dur zongoraverseny és a Les preludes, vezényelt: Nagy Norbert. A közönség vastapsával zárult a rendezvény.

Kép és szöveg: Ádám T.