Végéhez közeledik a Főtér program

  •  
  •  
  •  

A munkálatok oroszlánrészén túljutottak a szakemberek az újpesti Főtér Program keretén belül. Megújult a Trombita tér, látványos új burkolatot, lámpatesteket kapott a Szent István tér, s még sorolhatnánk mi minden újdonsággal szembesül az arra sétáló ember.
2009. december 18-tól a munkások is szünetet tartottak s várhatóan lapunk megjelenésével egy időben, január 11-én hétfőn kezdődnek újra a munkálatok, amennyiben az időjárás is engedi. Akkor már úgymond az utolsó menetnek rugaszkodnak neki a kivitelezők, hiszen igencsak közeledik a május végi végső átadás határideje.

-Hétfőn, ha az időjárás engedi, újra megjelennek a gépek az újpesti főtéren, a volt parkoló területén is látható munkálatokba fognak a szakemberek. Itt a vizijátékokat építik, valamint folytatódik a burkolás is a főtéren az önkormányzat épületétől a Károlyi útig.
Az önkormányzat előtt, a Károlyi szoborparknál, a sétáló utcán, valamint a Mádi Lajos utcán is burkolatot helyeznek le.
Elkezdődnek azok az útkorrekciók, amelyek a forgalomtechnika feltételrendszerét biztosítják. Így például a piac alsó házánál, a Templom utcánál, a Mádi utcában. Mivel a Károlyi utca kétirányú lesz, szükséges az úttest és a járda kismértékű átalakítása, hogy a forgalomhoz szükséges nyomtávszélesség adott legyen a gépjárművek számára. 
 
A Szent István úttól a Károlyi park végéig NÁ 100-as, Károlyi park és a Szent István tér kiszolgáló utcáján valamint a Kemény Gusztáv utcától a József Attila utcáig NÁ 400mm átmérőjű öntöttvas nyomócsöveket fektetnek a munkálatok során.  Ez biztosítja a jövőben az egész terület biztonságos  vízellátását. A főtéren a díszburkolat alatt már elhelyezték az új öntöttvas nyomóvezeték leágazását, amely a mai kor követelményeinek teljes mértékben megfelel.
Az önkormányzat előtti részen, ahol most járdaszegély van, végig zöldsáv lesz növényekkel, és kialakítanak egy 15 gépkocsit befogadó parkolót, a sétálójárdán fákat telepítenek, valamint ahol most piperebolt és újságos pavilon előtt új buszmegállót alakítanak ki.
A Károlyi szoborpark Déli oldala is új díszburkolatot kap, járművek kizárólag üzletfeltöltésre hajthatnak majd be a területre.
 
Elkövetkezendő feladataink tehát nagy vonalakban a fent felsoroltakból állnak – foglalta össze a Főtér Programmal kapcsolatos teendők sorát Tilli Lajos, az Újpesti Főtér Városfejlesztési és Beruházó Kft. ügyvezető igazgatója.
 
A fentiekből tehát kiderül, hogy van még teendő bőven a Főtér Program kapcsán, ám ha minden a tervek szerint alakul, május végére egy megújult központ várja az újpestieket a Szent István téren és környékén.