Véget ér az aktív időskor uniós éve

  •  
  •  
  •  

A tevékeny időskor és nemzedékek közötti együttműködés éve 2012 az Európai Unióban, így az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is számos programmal készül. Asztalosné Zupcsán Erika szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár az eddig meghirdetett pályázatokról és az államtitkárság további kezdeményezéseiről számolt be lapunknak.

– Az európai uniós év kapcsán milyen programokkal készül az Emmi?

– Tavaly decemberben már kiírtunk két pályázatot, az egyik a Kor-Társ pályázat, amelyet szervezetek részére hirdettünk meg. Idős emberekből álló közösségek pályázatait vártuk, a nyertesek pedig együtt valósíthatták meg a saját maguk által eltervezett programokat. Úgy gondoltuk, hogy a közösségen belüli kapcsolatteremtésre jó alkalmat adnak az ilyen együttlétek, s ehhez biztosítottunk lehetőséget. Nem csak pihenni mehettek el, akár falunapot vagy az idősek klubjának valamely rendezvényét is megvalósíthatták a nyertesek. Az Életút pályázat hatvan éven felüli természetes személyeknek szólt, akik elmondhatták az élettörténetüket, amely ilyen módon a fiatalok számára tanulságként szolgálhat. Összesen kétezer-hétszáz pályamunka érkezett, amelynek eddig az első felét bíráltuk, a megmaradt pályázatok győzteseit az Idősek Világnapja alkalmából rendezett ünnepségen hirdetjük ki.

– Augusztusban két másik pályázat határideje is lejár. Ezek milyen módon kapcsolódnak az uniós évhez?

– A Pihenjünk közösen nevű pályázatra civilszervezetek és egyházak munkáit várjuk. Minimum tíz fő pályázhat, tehát a civilszervezet vagy egyház legalább öt családdal vehet részt ezeken az üdüléseken. A cél, hogy közösségek szülessenek, akik együtt dolgoznak, együtt pihennek. Tavaly huszonhárommillió forintos keretből gazdálkodtunk és százegy pályázó kapott támogatást, idén harmincegymillió forint áll rendelkezésre. A program lényege, hogy a civilszervezeteknél dolgozó emberek családja megismerje azt a munkát és feladatkört, amit az apa vagy az anya a mindennapi munka során végez, legyen szó önkéntes vagy társadalmi tevékenységről. A családon belüli kapcsolatépítés nagyon fontos, hiszen az elsődleges támogatást az ember a családjától kapja. A Pihenjünk közösen program ezt segíti elő. A megnyert nyaraláson részt vehetnek nagycsaládosok, tartósan beteg, fogyatékos emberek és a nagyszülők is. Ilyen módon a pályázat kapcsolódik a tevékeny időskor és nemzedékek közötti együttműködés európai uniós évhez is.

– A Hogyan őriztük meg elnevezésű pályázat olyan pároknak szól, akik legalább negyven éve házasok.

– Abban az esetben, ha valaki 2012-ben minimum negyven éve már házasságban él, benyújthatja pályázatát a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetnek. Elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, hogy a magánélet mellett milyen történelmi, társadalmi esemény játszott szerepet a pályázók életében. Kutatást végeztünk arról, hogy Magyarországon a baráti vagy a családi kapcsolatok fontosabbak az embereknek. Míg az Európai Unió nyugati országaiban elsősorban a baráti viszonyokra építenek, itthon nagyon erős a családtagok közötti összetartás. Arra jutottunk, hogy a történelem átrendezte a kapcsolati rendszereket, hiszen az ötvenes években akár barátok is feljelenthették egymást, vagy megfigyelés alatt lehettek, így megszakadtak szoros emberi kötelékek. Ebben az időszakban az emberek már csak a családtagjaikra számíthattak. Ez a mai napig él a magyarokban.

– A győztes pályamunkák hogyan jutnak el a fiatalokhoz?

– A következő időszakban létrehozunk egy honlapot, amelyen megtalálható lesz az összes leadott pályázat, amelyen bárki kutakodhat. Addig a kormány honlapján olvashatók az Életút pályázatra beérkezett írások. Jókai Anna, a bíráló bizottság elnöke úgy fogalmazott, szinte minden leadott munka megérdemelte volna a győzteseknek járó elismerést. A Pihenjünk közösen pályázatra augusztus 13-ig, a Hogyan őriztük meg pályázatra augusztus 21-ig várjuk az elkészült munkákat. Szeptemberben átadjuk az Idősbarát Önkormányzat díjakat, illetve az október 1-jei Idősek Világnapja alkalmából ünnepséget tartunk a Művészetek Palotájában. Várható továbbá egy tudományos, illetve egy záró konferencia is az uniós év kapcsán.

(forrás: Jobbágyi Zsófia, Magyar Hírlap online)