A nyári szünetben a gyerekek otthon esznek, nem az iskolában. Változatos uzsonnakrémekkel sokféle ételt készíthetünk.
A parajkrémet megfőzzük, fokhagymával, sóval, borssal ízesítjük. Két doboz sajtkrémmel és kókuszzsírral elturmixoljuk.
Mascarponés édesburgonya
A burgonyát puhára főzzük. Egy doboz mascarponét kikeverünk sóval, őrölt szerecsendióval, fehérborssal, curryvel, majd turmixoljuk kókuszzsírral és a burgonyával.
Juhtúrós sárgarépa
A sárgarépát puhára főzzük. Harminc deka juhtúrót kikeverünk egy kanál tejföllel és kókuszzsírral. Ízesítjük újhagymával, sóval és őrölt köménymaggal. Elturmixoljuk az egészet.
Tejszínes zellerkrém
A zellert puhára főzzük. Két deci zabtejszínt elkeverünk sóval, borssal, aprított zeller zöldjével, őrölt gyömbérrel. Az egészet elturmixoljuk.
Majonézes padlizsánkrém
A padlizsánt megsütjük, és meghámozzuk. Két deci majonézt egy evőkanál mustárral, fél citrom levével, sóval, borssal, őrölt korianderrel, bazsalikommal, egy fej aprított lilahagymával elkeverünk. A hozzávalókat elturmixoljuk.
A megfelelő kenhető állagot zabpehelyliszttel szabályozzuk. Adhatunk hozzá zöld fűszereket ízlésünknek megfelelően.
A krémeket tojás omlettbe, sós palacsintába vagy totillába is tölthetjük. Készíthetünk szendvicset, melegszendvicset, vagy zsemlébe tölthetjük. Kikapart főtt burgonyába is tehetjük.
Édes krémeket is adhatunk kalácsra, briósra, vagy tölthetjük palacsintába. Vajat vagy kókuszzsírt elkeverünk darált dióval, mákkal, kókuszreszelékkel, lekvárral, túróval. Ízesíthetjük mézzel, szezámliszttel, mandulaliszttel, búzacsírával, lenmagpehellyel, mazsolával.
A krémeket tölthetjük almába, körtébe, őszibarackba is.
Lettner Annamária dietetikus