Velem jön a múltam

  •  
  •  
  •  

Színek és fények címmel október 28- án nyílt meg az Újpest Galériában Somos Zsuzsa retrospektív kiállítása. A tárlatot Gyémánt László képzőművész, Újpest díszpolgára méltatta megnyitójában. Velem jön a múltam- gondolhatta magában Somos Zsuzsa, amikor az Újpesti Művészek Társasága tagjaként közelgő életmű kiállítására válogatta alkotásait.

Ennek a múltidézésnek lehetettek részesei a zömében újpesti barátok, ismerősök és művészetszerető látogatók, akik eljöttek a megnyitóra. Ízelítőt kaptak Újpestből, a kerület múltjából és a szíveket örökre rabul ejtő varázsából.

Az újpesti létet, azt az erős belső késztetést, ami arra ösztönzi a művészt, hogy folyamatosan dokumentáljon, emléket állítson és megörökítse a múltat, a kiállítás nagy erényének tartotta megnyitójában Gyémánt László képzőművész is. Szakmai szempontból kiemelkedő alkotásoknak tartotta a portré sorozatból a polihisztor Pállya Celesztint és Berda József költő portréit elénk táró akvarelleket. Az Újpest életét meghatározó személyiségek közül Babits Mihály költő, Wenetiáner Lajos főrabbi, Schweizer József főrabbi, Sándor István szalézi testvér, Wolfner Gyula bőrgyáros, gróf Károlyi István városalapító, Illek Vince apátplébános, Geduly Lajos evangélikus lelkész, Török Endre irodalmár is  a  portré sorozatba került.

Somos Zsuzsa meghatóan szép alkotásai minden színűkkel Újpestet idézik. A rajzos mesékből, avagy a mesés rajzokból megelevenedik a gyermekkor. A diófa, az ugráló kötél, a Clarisseum a déli harangszó idején, s még egy sor helyi nevezetesség. Olyanok, amiket most is látunk, s olyanok, amik örökre elvesztek már. Miként a Dobó utca is csak Somos Zsuzsával közös emlékeinkben él. Mindemellett láthatjuk a család legkisebb tagjait, Mimit és Hannát, akik elragadó mosolyukkal a jelenbe vezetnek vissza.

Életmű kiállításként vezette fel a tárlatot az Ady Művelődési Központ igazgató asszonya, Czégény Ilona is. Valóban az. Bár a Somos Zsuzsa alkotásokból csak ízelítőt kapunk.  A látogatók előtt nem volt titok: a kiállító művész kerek születésnapja a tárlat apropója. Bár az ünnepelt jó néhány évet letagadhatna korából, láthatóan nem ez a célja. Hanem az élmények megosztása, a szépség megragadása. S benne van az alkotó kortalansága. Emlékeztet, elandalít, magával  ragad és közben lelassítja a rohanó időt.  Miként a hangulathoz, a kellemes estéhez zenei aláfestéssel Környei Miklós gitárművész játékával járult hozzá.
B.K.