Véletlenül lett a legjobb magyar bowling versenyző

  •  
  •  
  •  

A Föld számos országában, számtalan sporttal-játékkal szórakoztatják magukat a pihenni, kikapcsolódni, vágyók. Ezek közé tartozik a bowling is. Az 1952-ben alakult világszövetségnek már száznál több ország a tagja, és milliók hódolnak a látványos, de cseppet sem könnyű sportnak. Szerencsére nekünk, magyaroknak is van okunk figyelemmel kísérni az eseményeket, hiszen a Káposztásmegyeren nevelkedett Pesek Beatrix révén már világklasszis versenyzővel is büszkélkedhetünk. Mint mondta, a versenyeken Káposztásmegyerért is gurít.

– Hogyan lesz valakiből bowling versenyző Magyarországon? – szegeztük a kérdést a csinos sportolónak.
– A sport mindig közel állt hozzám, így nem csoda, testnevelő tanár lettem. Később aerobic- és atlétika edzői diplomát szereztem. De, hogy a kérdésére is válaszoljak, véletlenül. Mert, ha úgy tizenkét évvel ezelőtt nem megyek el a barátaimmal abba a sörözőbe, ahol pálya volt, nos, biztos nem szerettem volna bele ebbe a szép játékba. Eleinte csak hobbiból jártam le játszani, később néhány amatőr versenyen gurítottam, majd az eredményeim láttán leigazolt egy igazi egyesület, s ezzel megpecsételődött a sorsom. Egy év elteltével a magyar válogatott tagjaként szerepeltem, mostanra pedig már saját csapatom van három válogatott játékossal.

– Tehát már profi játékos?
– Megélni még nem lehet a bowling-ból, ezért egy utazási irodában dolgozom. Persze, nagy terveket forgatok a fejemben, mert nekem nem elég, hogy a legjobb magyar vagyok, a világon is szeretnék az egyik legjobb lenni.

– Melyik volt eddig a legsikeresebb éve?
– Egyértelműen 2010. Legjobb eredményemet Szingapúrban értem el, ahol első magyarként bejutottam a középdöntőbe, és a Világkupa 12. helyezettjeként zártam a versenyt. VK-n máig ez a valaha elért legjobb eredmény, melyet magyar versenyző teljesített. Talán ezért is kaptam meghívást egy mexikói edzőtáborozásra, ahol a világ egyik legjobb edzőjével, egy volt PBA (hivatásos) játékossal dolgozhattam. Hihetetlenül sokat gyakoroltunk együtt, remélem a közelgő versenyeken kamatoztatni tudom a tanultakat.

– Milyen feladatok elé néz a jövőben?
– Kitűzött célom, hogy az idei Világkupán bejussak a legjobb nyolc női bowling játékos közé, ahová magyar sportoló még soha nem került. Távolabbi tervem, elvégezve a szükséges elméleti és gyakorlati tanfolyamokat, hogy én lehessek Magyarország első, nemzetközileg jegyzett bowling edzője.

(gergely)