Vendrey atya elhozta híveit Újpestre

  •  
  •  
  •  

Húszan érkeztek a hétvégén a kerületbe Szombathelyről, Vendrey Gábor szalézi atya vezetésével. Tavaly, hatvanadik születésnapján a Megyeri templom hívői köszöntötték fel Szombathelyen, most ők jöttek el megnézni a plébános szülővárosát. Wintermantel Zsolt polgármester a Városháza kapujában fogadta a vendégeket.

Vendrey Gábor szalézi atya több mint két éve plébános Szombathelyen, előtte négy évig a Megyeri templom híveinek lelkipásztora volt.  Újpesti születésűként számos élmény köti a kerülethez, ezekről mesélt szombathelyi híveinek az Újpesti Városháza Dísztermében.

– Újpest története egy sikertörténet, itt mindig pezsgő közösségi élet folyt. Tősgyökeres újpesti vagyok és nagyon szerettem itt élni fiatalon. Újpestinek lenni az egy boldogság! – mesélte Vendrey atya. A plébános szavaiból az is kiderült, mit jelentett egy kisgyermeknek az 1956-os forradalom.

– Első osztályos voltam az Erzsébet Utcai Általános iskolában, épp akkor lehetett hittanra beiratkozni. Harminchatan jártunk egy osztályba, de csak tizenketten jelentkeztünk. Mikor kitört a forradalom, azonnal mindenki hittanra járt. Két hétig. Aztán leverték a forradalmat és jó ideig iskolába se jártunk. Mikor 1957 februárban elkezdődött a tanítás, egész Budapesten eltörölték a hittant. Gimnáziumban nem tanultunk a forradalomról, amit tudtunk, a szüleinktől hallottuk. Pedig az iskola épületét, a Könyves Kálmán Gimnáziumot is szétlőtték a forradalomban – osztotta meg élményeit Vendrey atya a hívőkkel.

A látogatókat Hladony Sándor önkormányzati képviselő vezette körbe a Városházán valamint a megszépült Szent István téren és a Clarisseumot is megnézték. Este a Megyeri Nagyboldogasszony Templomban misével zárult a szombathelyiek újpesti kirándulása.