Vigyázat, csalók!

  •  
  •  
  •  

Számítógépes vírussal, a rendőrségre hivatkozva csaltak ki pénzt ismeretlenek internetezőktől. A rendőrség egy nem létező osztályára hivatkozó vírus azt ígéri, húszezer forint átutalása után ismét használható lesz a számítógép, de a megtévesztettek hiába fizettek, a gépüket továbbra sem tudták használni.

A rendőrség már nyomoz az ügyben, a csalásnak az ország minden pontján vannak áldozatai.

A váratlanul bejelentkező oldal a Magyar Rendőrség Osztály Elleni Kiberbűnözés logóval jelentkezik be, és „bírságot” kér a gyanútlan felhasználótól, azt ígérve, hogy a pénz átutalása után a komputer ismét használható lesz. Bár voltak, akik átutalták a kért összeget, a számítógépüket továbbra sem tudták használni. Az ORFK Kommunikációs Szolgálat az Újpesti Naplót arról tájékoztatta, hogy az egész országból érkeztek bejelentések.

A vírus főként pornográf oldalakon és ismeretlenektől érkező üzenetekben, megnyitott linkekben bukkan fel, és a számítógép kikapcsolásával vagy újraindításával nem hatástalanítható.

– A kártevő megjelenését követően az internetcsatlakozást meg kell szüntetni, majd a megfelelő vírusirtó módszerekkel leszedhető a vírus, de előfordulhat, hogy újra kell telepíteni a számítógépet. A káros oldal eltávolításához egy angol és egy magyar nyelvű oldal egyaránt segítséget nyújt – sorolta a megoldásokat a rendőrség.

Fontos még, hogy a rendőrség logója megtévesztő lehet, azonban „Magyar Rendőrség Osztály Elleni Kiberbűnözés” már egyértelművé teszi a csalást. A valóságban Számítógépes Bűnözés Elleni Alosztály létezik, amely a BRFK-n belül működik, és már október óta nyomoz az ügyben. A rendőrség hozzáteszi, hogy a blokkoló levél feltehetőleg fordítóprogrammal készült, mert már maga a kifejezés és a szöveg nagy része is magyartalan.

Az országos szinten kárt okozó csalók három év börtönt is kaphatnak.

M. Orbán András