Vigyük jégre a telet!

  •  
  •  
  •  

Február utolsó hétvégéjén tavaszváró hangulatunkat az előrejelzések szerint még télies idő hűti le. Vasárnap ráadásul Mátyás napja lesz! A népi megfigyelés szerint ha hideg az idő, Mátyás feltöri a jeget, ha viszont nem talál, akkor csinál. Azaz hirtelen időjárás-változást vártak eleink ettől a naptól. A hétvégére készülve jó hír, hogy a természet csodáira Újpesten is rácsodálkozhatnak, és országos countryfesztivál is lesz helyben! Nézzük a kínálatot!

Gyermekes családoknak

A Természet Csodái kiállítás és vásár
Február 20-tól 24-ig 9–18 óra között már 22. alkalommal rendezi meg a Természet Csodái kiállítást és vásárt az Újpesti Kulturális Központ – Ifjúsági Ház. A rendezvény számtalan újdonsággal várja a látogatókat. Azok, akik szeretik a kisemlősöket, a törpesünöket és a nyulakat, most megtekinthetik, sőt megsimogathatják őket. Az egzotikus állatok, madarak és rágcsálók mellett szombaton törpemalacshow színesíti a rendezvényt. A kiállítás teljes időtartama alatt ásványok és növények kápráztatják el a látogatókat.
A rendezvény idején számos előadással mutatkozik be több újpesti szervezet, biológus és természetvédő. Így például az újpesti önkormányzat által támogatott Állatmentő Liga február 24-én 16 órai kezdettel tartja előadását. Február 23-án 14 órakor Tragor Mirjana pedig Afrikáról szemléltet. Február 23-án délelőtt 10 órai kezdettel dr. habil. Kriska György Rejtett dimenziók a természetben címmel különleges térhatású képeit mutatja be. Bővebb információt az Újpesti Kulturális Központ honlapján, az Ujkk.hu oldalon kaphatnak.

Családi matiné és játszóház
A természet mellett családi matiné és játszóház várja a családokat a Lóverseny téri Közösségi Házban. A Pódium Színház a Macskakirály című előadással érkezik, szombaton 10 órára.

Szombaton Országos countryfesztivál lesz Újpesten
Február 23-án 12 órától rendezik meg a Tungsram Sportcsarnokban ( IV., Megyeri út 6.) az V. Országos Linedance és Country Fesztivált. A program fővédnöke Bródy János Kossuth-díjas előadóművész. A sok-sok zene és finom ételek, remek hangulat mellett a rendezvény jótékonysági célokat is szolgál. A Magyar Vöröskereszt, amelynek képviseletében Habsburg Györgyöt is várják, köszönettel fogad az érkezőktől jó állapotú gyermek- és felnőttruhákat, játékokat, könyveket. Az ország legnagyobb countrytalálkozójára szeretettel várnak minden, a countryzene világához és a tánchoz vonzódó érdeklőt a szervezők. Bővebb információ: www.olcf.hu

Színház – felnőtteknek
Huzavona
Férfiak és nők örök küzdelmét, kapcsolatuk szövevényes belső világát mutatja be a Huzavona (mozaikok a férfi és a nő életéből) című zenés est, amelyet február 24-én láthat az újpesti nagyérdemű 18 órakor az Újpesti Polgár Centrumban. A Paul Geraldy írásaiból szerkesztett, egymásra épülő, olykor ironikus jelenetekből álló, kétszereplős előadást Holl Zsuzsa és Végh Péter játssza. A zenés estben a szöveget kiegészítik, alátámasztják Cole Porter dalai. A szövegkönyvet Holl Zsuzsa már tíz éve szerkesztette, de az előadás csak most valósul meg, azaz az újpestiek egy premiert láthatnak.
Az előadásban Bíró Péter zongorázik.

Menjünk a jégre!
Sportra, mozgásra ezúttal is van lehetőségünk a szabadban. A korcsolyázás szerelmeseit az olvadás beköszöntéig a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium udvarán kialakított jégpálya is várja a közönségjég ideje alatt. A szolgáltatáshoz korcsolyabérlés és -élezés is hozzátartozik.

Közönség szombaton és vasárnap:
10.00–10.50
11.00–11.50
15.00–15.50
16.00–16.50
17.00–17.50
18.00–18.50
19.00–20.0

Sportesemények:

Jégkorong
Február 24., vasárnap, 18.30
Mol Liga: Újpesti TE–Miskolci Jegesmedvék
Helyszín: Újpesti Jégcsarnok
 
Labdarúgás
Február 23., szombat, 14.00
Felkészülési mérkőzés: Újpest FC–FC ViOn Zlaté Moravce (szlovák)
Helyszín: a tervek szerint a Megyeri úti felső füves edzőpálya

Kosárlabda
Február 23., szombat
U12 Országos Gyermekbajnokság – rájátszás
14.30 Megyeri Tigrisek–Csata Csillagok
17.30 Megyeri Tigrisek–MAFC/A
Helyszín: Lázár Ervin Általános Iskola (1041 Budapest, Erzsébet u. 31.)

Zenés est
Vasárnap 17 órakor kezdődik a Vasárnapi randevú az Ady Endre Művelődési Házban. A zenés-táncos esten a Szilver zenekar szolgáltatja a talpalávalót. A rendszeres látogatóknak klubtagságit ajánl a művelődési ház.

Kiállítások, tárlatok:
Február 25-ig látogatható a Karinthy Frigyes Művelődési Házban Csillag Körtvélyesi Anikó Természetes kontraszt című tárlata.
Március 2-ig látogatható az Ifjúsági Ház Új Galériájában a 2012-es esztendő legjobb képeit felvonultató Nimród fotókiállítás.
Fától fáig címmel Dávid László festő és Sárai Nándor fafaragó kiállítása látható az Újpest Galériában március 3-ig.

Állandó kiállítások Újpest múzeumában
Az Újpest története iránt érdeklődőket szombatonként (is) várja, ekkor 10–14 óra között, az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény (IV., Berda József u. 48.). A Két évezred között – fejezetek Újpest történetéből című állandó kiállítás a település keletkezésétől napjainkig mutatja be lakóhelyünket. A tárlat virtuális bemutatóval (fotó, film és szöveges ismertető) egészül ki.