Vihar: egy megye kivételével mindenütt citromsárga figyelmeztetés van

  •  
  •  
  •  

Keleten csupán néhol alakulhat ki csapadék, másutt – különösen a Dunántúlon – többfelé számíthatunk záporra, zivatarra helyenként felhőszakadással, jégesővel. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az ország egész területén citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Keleten változóan felhős idő lesz többórás napsütéssel, csupán néhol alakulhat ki csapadék. Ezzel szemben másutt – különösen a Dunántúlon – gyakran erősen felhős idő várható, többfelé számíthatunk záporra, zivatarra helyenként felhőszakadással, jégesővel – jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A délkeleti szél többfelé élénk, néhol erős lesz, zivatarok környezetében azonban viharos széllökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet délután általában 22, 27 fok között alakul, keleten melegebb is lehet. Késő estére 16, 21 fok közé hűl le a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd hajnali veszélyjelzése szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az ország egész területén citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a heves zivatarok és a várható felhőszakadás miatt is.

Mint írták: több helyen, elsősorban a nap második felében lehet számítani zivatarokra. Zivatarok nagyobb eséllyel a Dunántúlon és a középső tájakon, kisebb valószínűséggel keleten alakulnak ki.

A zivatarokat helyenként felhőszakadás kísérheti, rövid idő alatt 30 milliméternél is több eső eshet. Egy-egy zivatart kis valószínűséggel 80-90 kilométeres óránkénti sebességű széllökés, valamint jégeső kísérhet.