Világháborús leletek a Szent István téren

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Piac és Vásárcsarnok Kft. 2016. április 22-én bejelentést tett az Újpesti Rendőrségen, mely szerint a kerület központjában lévő épületek hőellátásának biztosításához kapcsolódó hulladékhő-hasznosító beruházás közművezetékeinek kézi feltárási munkálatait végző kivitelező feltételezhetően emberi maradványokat talált.

A kivitelező tájékoztatása szerint a távhővezeték nyomvonalán mintegy 10 m-es szakaszon cca 1,8 m mélységben, feltehetően emberi csont és ruhamaradványt valamint katonai kulacsot találtak.

A beruházás megkezdését megelőzően, 2013. évben készíttetett régészeti örökségvédelmi hatástanulmány alapján, a területen és környékén régészeti lelőhely nem ismert, és nem is feltételezhető, így valószínűsíthetően egy világháborús tömegsírt talált a kivitelező. További intézkedésig az adott területen a munkálatokat felfüggesztette és a területet lehatárolta. A kivitelező az illetékes szakhatóságokkal mindenben együttműködik, amennyiben szükséges, a feltáráshoz biztosítja a műszaki és egyéb feltételeket. A további következményekről a lehető leghamarabb tájékoztatást adunk.