Világnap – újpesti eseménnyel

  •  
  •  
  •  

Tizedik éve rendezi meg az SZEI Védőnői szolgálata Újpesten az Anyatej Világnapját és ennek apropóján a gyermeküket anyatejjel tápláló édesanyákat köszöntő ünnepségét. Ebben az évben a Pozsonyi utcai Védőnő Szolgálat volt a szervező. A rendezvény fővédnöke, Wintermantel Zsolt, az ünnep apropóján látásvizsgáló készüléket adott át a Védőnői Szolgálatnak. Egyetlen anyuka sem ment haza apró ajándék nélkül.

A Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ auláját megtöltötték augusztus 31-én délelőtt az anyukák, az anyukákkal tartó apukák és a kisbabák. Volt, aki két vagy három gyermekével már rutinosan mozgott a helyszínen. Az elsőszülötteknek újdonság volt a kavalkád.  Ki-ki megtalálhatta saját védőnői szolgálatát, tanácsadást nyújtott a Pozsonyi rendelő mellett a Király-, a Hargita-, a Galopp-, és az Erdősor utcai rendelő.

Oravecz Dorottya, az önkormányzat vezető védőnője, köszöntőjében utalt az anyatejes táplálás jelentőségére és arra a lelki harmóniája, amely hosszú távon meghatározza a gyermek pszichés fejlődését. A védőnő kifejezte reményét, hogy jövőre még több anyukával találkozhatunk a rendezvényen.

Az önkormányzat támogatásával
A rendezvény fővédnöke, Wintermantel Zsolt, óvodás kislányával, Zoéval lépett a mikrofonhoz. A polgármester kétgyermekes apukaként arról szólt, kisfia születésekor a védőnői szolgálat támogatásával jutottak anyatej-pótláshoz és nagyon sok tanácshoz, segítséghez. Az anyatej fontosságához nem fér kétség, bízom abban, még többen lesznek a gyermeküket anyatejjel tápláló édesanyák. – fejezte ki reményét.

„Az önkormányzat támogatja a Védőnői Szolgálatot és a jövőben is számíthatnak a munkatársak és a családok erre. –mondta Újpest polgármestere. Segítjük a kisgyermekes családokat. Ennek egyik példája a Babköszöntő csomag, amelyet  a január  elseje óta születő  kisgyermekes családok vehetnek át a baba érkezésekor.”

Wintermantel Zsolt ezúttal is ajándékkal érkezett: a Védőnő Szolgálat munkáját  segítő    látásvizsgáló  eszközt adott át Oravecz Dorottyának.

Anyukák köszöntése
Azt már Székelyhidi Judittól, a Király utcai Rendelő védőnőjétől tudtuk meg:
„ A rendezvényre 422 anyuka kapott meghívót, ők gyermeküket fél éves koráig anyatejjel táplálták, illetve táplálják. Tizennyolc újpesti mama további kisgyermekeket segített anyatejjel. Őket ajándékcsomaggal köszöntjük.  Beszédes számadat: Újpesten 1308720 ml anyatejet gyűjtöttek be az anyukáktól, 35 csecsemőnek 792160 ml anyatejet biztosítottak. Fontosak az ilyen családias rendezvények is–emelete ki a védőnő, a személyes találkozások, tapasztalatcserék, hogy az újpesti anyukák megismerjék egymás örömét, esetleges problémáját. Az önkormányzat kiemelt figyelmét is érezzük, enélkül a mi munkák sem lenne eredményes.  A lehetőségért, hogy immáron harmadik alkalommal az ÁMK-ban gyűlhettünk össze, köszönettel tartozunk Török Rita igazgató asszonynak. S még egy gondolat: köszönjük az édesapáknak, hogy biztosítják a mamáknak, hogy minél hosszabb ideig gyermekeikkel lehessenek.”

B. K.Az Anyatejes Világnap augusztus 31-i újpesti rendezvényének létrejöttét sokan támogatták. Íme a névsor:

Újpest Önkormányzata
Újpest SZEI
Nivea
Babé
Bioderma
Ceumed Kft.,
Családi Optika
DM (Drogerie Markt)
Felicitas Kft.
Hipp Kft.
Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ
Kolofon Nyomda Kft.
Központi Anyatejgyűjtő Állomás
Kyani
Lélekforma Mozgás és Szépségstúdió
Libero
Magic Box
Magyar Védőnők Egyesülete
Medela
Oriflame
Pinkóczi Barka szobrászművész
Rendteremtő Kft.
Rossmann
Simon András költő és festőművész
Studium 2000 Bt.
Szent Borbála Gyógyszertár
Túróczi Szilvia
Újpesti Gyermekfogászat
Újpesti Napló
Újpesti Televízió
Virág utcai Óvoda
Weleda