Villamos a Bercsényi utcában

  •  
  •  
  •  

Az önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén fogadta el az István út-Görgey Artúr út- Bercsényi utca által határolt tömb szabályozási tervét. Az elfogadott KSZT értelmében a Bercsényi úton halad majd – két irányban – a 12-es és a 14-es villamos, megteremtve a kapcsolatot az István úttal és a közeljövőben átépítendő Görgey úttal. Ezzel a döntéssel a hatágú Deák utcai balesetveszélyes csomópont is átalakul.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

Két időszak félbemaradt rekonstrukciójának öröksége a mai Bercsényi utca, ahol a most elfogadott szabályozási terv szerint a 12-és 14-es villamos halad majd a Görgey út felé és vissza. A tervezés idején bekért lakossági vélemények és a képviselői kérdések szerint is ez az elképzelés kapta a legnagyobb támogatást. Pedig nem új terv és nem új elképzelés ez. Már az utcával határos lakótelep építésekor hatályban lévő rendezési terv is ezzel a megoldással számolt az 1970-es években. A Bercsényi utca keleti oldalán lévő, fűrészfogas elrendezésű paneles lakóház például ezért kapott nagyobb előkertet. Elmozdulást a későbbi évek sem hoztak. A ’90-es évek elején végrehajtott István úti szélesítés itt véget ért, a leszűkülő út miatt az áteresztő képessége korlátozott. A Deák utcai hatágú csomópont rendkívül balesetveszélyes, a villamos pálya fordulási szakasza kedvezőtlen. A jelenlegi állapot megváltoztatását az FSZK és az újpesti közlekedési rendszerterv is előirányozta, ám további előnye, hogy a „háromszögben” megteremtődik a gyalogos közlekedést előtérbe helyező, szellős épületegyüttes, amely az újpesti városközpont építészeti lezárása lesz. 


A szabályozási terv elfogadását az tette szükségessé, hogy a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ közreműködésével folyamatban van a Görgey Artúr út 2013-ra tervezett teljes rekonstrukciójának előkészítése. A legoptimálisabb az lenne, ha a Bercsényi utcai villamos nyomvonal a Görgey út teljes rekonstrukciójával együtt épülne.

B. K.

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}