Virágszőnyeg és feldíszített oltárok az Úr Napjára

  •  
  •  
  •  

Pünkösd vasárnapja után két héttel, városszerte a katolikus egyház jeles ünnepére készültek. Az Úr Napját ebben az évben is méltóságteljesen ünnepelték.

Szinte mindenütt azt a magyarországi szokást elevenítették fel, hogy az úrnapjára az oltárokat és a körmenetet sok virágdísz ékesítse. A díszítésbe ilyenkor már a természet is besegít, a kora nyári időben káprázatos színű virágok nyílnak.

Június 26-án a Rákóczi téri Újpest-Kertvárosi Plébánia templom 9 órás miséjére érkezőket ebben az évben is szemet gyönyörködtető látvány: színpompás virágszőnyeg fogadta. A templom előtti, rózsaszirmokból kirakott motívum az oltáriszentséget, kelyhet és ostyát ábrázolta, továbbá a keresztet. A szervezés és az elkészítés során Monoriné Marika és Pásztorné Ibolya volt családjával a közösség mozgatója. Mint ahogyan megtudtuk: sokáig kérdéses volt, hogy a hétvégére viharos szelet ígérő előrejelzés ismeretében elkészíthető-e a virágszőnyeg. Szerencsére a szél mérséklődött, így a szervezők a virágszőnyeg készítésébe foghattak. Saját pénzből vásárolt rózsakötegek mellé ez alkalommal is több temetői virágos készített össze és adott át ajándékként virágot a hagyomány folytatása érdekében.

Nemcsak a kertvárosiak szorgoskodtak, vasárnap már javában 7 óra előtt készült a Szent István téren a négy úrnapi oltár: kettő a templom előtt, kettő pedig a Trombita téren. Így nem mindennapi látványosság fogadta az Egek Királynéja Főplébánia templom 10 órai miséjére érkezőket sem. Majd 11 óra előtt elindult a körmenet a templom körül, amelyhez az egyházzal együttműködő civil szervezeteket, kis közösségek csatlakozását is várták.

– B. K