Virágszőnyeg úrnapjára

  •  
  •  
  •  

Nem mindennapi ékesség fogadta a június 6-án, a vasárnapi misére érkezőket az Újpest Kertvárosi Szent István Plébánia templom lépcsőjénél: Az úrnapi körmenet alkalmából virágszőnyeget készítettek – hagyományteremtéstől indíttatva – az asszonyok. Az ötletadó Monori Józsefné, Marika, sok ismerőst, barátot megnyert a tervnek, annál is inkább, mert az elmúlt években volt már hasonló kezdeményezésük. Tapasztalok birtokában valósították meg tervüket.

       Nagyon sajnáltam, hogy tavaly egy hirtelen jött betegség meghiúsította a megvalósítást, nem tudtam felvállalni a szervezést. De elhatároztam, hogy az idén bepótolom a „mulasztást” –mondja Monori Józsefné. – Általános szokás Magyarországon, hogy az úrnapi körmenetet sok virágdísz ékesíti, ebben már a természet is besegít. A tavasz vége, a koranyár teljes virágdíszbe öltözteti a természetet, ezért lehetséges, hogy az úrnapi körmenet  Magyarországon összeforrt a virágszőnyegek, a virágokkal díszített oltárok képével. Arra  gondoltuk: úgy ahogyan a kisebb falvak, városok lakói teszik: a kertvárosi Plébánia templomhoz tartozó, több évtizede együtt munkálkodó, összetartozó közössége is erősödjön hitben és tevékenységében egyaránt, például a virágszőnyeg elkészítésével.  
       Hogyan és hányan láttak hozzá a virágszőnyeg elkészítésének?
       Felajánlásunkat a templomnak tettük, s akik hallottak róla, segítőkészek voltak, azonnal mellénk álltak. A virágszőnyegünkhöz először az alapanyagról kellett gondoskodnunk, több száz virágot kellett beszereznünk, majd szirmára tépnünk. Lovász Judit, a Karitasz vezetője, valamint Pásztor Ibolya, Ludányi Éva volt segítségemre. Végigjártuk a Megyeri temető virágosait: akik közül többen azonnal felajánlották, hogy  adnak ajándékként virágot. Mi pedig egész héten gyűjtöttük, majd hűvös helyen tároltuk az alapanyagot. A készletet kiegészítettük a nagybani virágpiacon megvásárolt virágokkal, így szombaton este szirmára bontottuk a virágokat, majd vasárnap, reggel 5 órakor már a templom előtt szorgoskodtunk, hogy az előre eltervezett motívumot kirakhassuk . Fél 8 –ra készen is lettünk . A kertvárosi családok pedig az úrnapi körment 4 oltárát díszítették fel virággal.
       Mit ábrázolt a  virágszőnyeg és mekkora lett ?
       A virágszőnyeg keresztet mintázott, körülbelül nyolc méter hosszan és négy méter szélességben. A kereszt közepén az oltáriszentséget jelenítettük meg , ehhez csupa-csupa rózsaszirmot használtunk, a  kehelyhez  sárga-, az  ostyához  fehér virágot. A teljes motívumot nemzeti színű zászló és muskátli szegélyezte, foglalta keretbe. Gyönyörű idő köszöntött ránk aznap, de mi mindenre készültünk, és műfű alap biztosította, hogy a szirmokat ne fújja el a szél.
       Hogyan fogadták a misére igyekvők a virágszőnyeget?
       Óriási volt a meglepetés, nem számítottak rá. Örömmel vegyültünk el a misére érkezők körében, bevallom: jólesett a dicséret. Sok családi fotóra rákerült a virágszőnyeg. Mivel bennünket is foglalkoztat azoknak a sorsa, akik hetek óta az árvízzel küzdenek és otthonaikat mentik, a virágszőnyeggel  nemcsak az úrnapi körmenetet köszöntöttük, , hanem az otthon nélkül maradók hitbéli támogatását, erősödését is reméltük.