Virrasztás a Zeneakadémián

  •  
  •  
  •  

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem saját halottjának tekinti a 2011. december 29-én autóbalesetben elhunyt Gyöngyössy Zoltán fuvolaművészt. A temetés időpontját az elhunyt családjának kérésére későbbre halasztják.

A Zeneakadémia szerdán azt közölte az MTI-vel, hogy pénteken este 19 és 24 óra között virrasztást tartanak az Újpestért-díjas Gyöngyössy Zoltánért a fővárosban a Wesselényi utcai Ligeti György-épületben.

“Ide várunk mindenkit, ha csak néhány percre is, aki velünk együtt hajtana fejet szeretett barátunk, kollégánk és tanárunk emléke előtt. Bízunk benne, hogy ha vigaszt nem is, de némi bátorságot és erőt meríthetünk az együtt töltött időből. Bátorságot, hogy legyőzzük a döbbenetet, erőt, hogy viseljük a gyászt, és Zoltán emlékét méltóképpen őrizzük a szívünkben csakúgy, mint az egyetem falai között” – szerepel a közleményben.

A Zeneakadémia tanárát december 29-én 53 éves korában érte a halál. Gyöngyössy Zoltán ihletett előadója volt a kiváló magyar kortárs zeneszerzők műveinek. Kurtág György és Kurtág Márta úgy fogalmazott: megtiszteltetés, hogy kompozícióikat a fuvolaművész játszotta lemezre. Megszólaltatta Szöllősy András, Sári László és mások alkotásait is.

Gyöngyössy Zoltán 1958. február 20-án született. Alapfokú tanulmányait Apagyi Mária (zongora) és Révész Mária (fuvola) növendékeként kezdte a híres komlói Kodály Zoltán Általános Iskolában, amelynek közismert kórusában Tóth Ferenc Liszt-díjas karnagy keze alatt énekelt.

1972-től a pécsi Művészeti Szakközépiskolában folytatta tanulmányait Barth István irányításával, 1976-tól pedig Pröhle Henriknél tanult a Zeneakadémia fuvola szakán, ahol Pernye András, Kistétényi Melinda, Láng István, Kurtág György és Simon Albert is a tanárai közé tartozott. 1981-ben kitüntetéssel diplomázott.

Tagja volt a Claudio Abbado vezette Európa Kamarazenekarnak, kezdetben a Budapesti Fesztiválzenekarnak; rendszeresen részt vett a Szombathelyi Bartók Szeminárium és Fesztivál munkájában.

Számos kortárs zeneszerző ajánlotta neki darabját. Többször is elnyerte az Artisjus díját, 1993-ban Liszt Ferenc-díjat kapott.