Vissza a régi iskolapadba

  •  
  •  
  •  

Az iskola idén ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját és ez alkalomból a november 19-én tartott nyílt napon, érdekes és változatos programokkal várta vissza öregdiákjait az immár fél évszázados intézmény.

Az egykor még a város szélén lévő iskola 1961 szeptemberében, ünnepélyes felavatás után nyitotta meg kapuit a diákok előtt és ezzel új színfoltot jelentett Újpest iskolahálózatának térképén. Az intézmény szép és napos termeivel, nagy udvarával és jól felszerelt tormatermével a kerület addigi legmodernebb oktatási létesítménye volt. Felavatásáról az akkori sajtó eképpen számolt be: „Megnyitotta kapuit a főváros egyik legújabb és legkorszerűbb iskolája, a IV. kerületi Fóti úti általános iskola. A tizenhat tantermes iskola építése több, mint tíz millió forintba került.”

A pedagógiai munka egykor húsz tanulócsoporttal indult, s az iskola falai között az eltelt időszakban mindig színvonalas oktatás folyt. Mára elmondható, hogy fennállása óta 3517 tanuló végzett az oktatási intézményben, melynek egykori tanulói, a jubileumi eseményre rendezett nyílt nap alkalmából, visszatérhettek az iskola falai közé. Az ünnepi programsorozat az iskola elmúlt évtizedeire való visszaemlékezéssel, volt pedagógusainak köszöntésével, verses, zenés műsorral és a pedagógusok tiszteletére tartott fogadással vette kezdetét, majd délután két órakor meg nyíltak az iskola kapui a nagy számban összegyűlt látogatók előtt, akiket a szervezők különböző programokkal és az alkalomra kiadott jubileumi évkönyvvel várták egészen este hat órái. A látogatók találkozhattak egykori tanáraikkal, részt vehettek nosztalgiaórákon, megnézhették osztálynaplóikat, licitálhattak régi iskolai ereklyékre és felfedező körutat tehettek olyan helyeken, ahol diákként sosem járhattak.

P.M.