•  
  •  
  •  

A legendás újpesti Tungsram strand 2004 óta nem üzemel. Dr. Hollósi Antal, Újpest országgyűlési képviselője levélben fordult a tulajdonos General Electric vezetőjéhez, tegye lehetővé, hogy a strand újra az újpestieké legyen.

A General Electric 1990-ben privatizálta a Tungsramot az öszszes szociális intézményével és strandjával együtt. 2004-ben bezárták a legendás strandot, amely ez alatt a kilenc év alatt teljesen lepusztult, tönkrement. Újpest Önkormányzata több alkalommal tett rá kísérletet, hogy megkapja a strandot, de a GE elzárkózott ettől. A cég élére nemrég új regionális vezető került, így talán most itt a lehetőség, hogy a terület a város tulajdonába kerüljön, és újra strandként működjön.

– A Tungsram strand, vagy, ahogy annak idején hívtuk, a “Tungi” Újpest egyik ikonjának számított. A negyvenes évektől kezdve nem akadt szinte egyetlen olyan újpesti, aki ne használta volna. De mindez sajnos már a múlté. Így, mint Újpest országgyűlési képviselője, írtam egy levelet a GE újonnan kinevezett regionális igazgatójának, Agostino Renna úrnak, amelyben arra kérem, hogy a Tungsram strand területét adják vissza az újpestieknek, hiszen ugyanarra a célra kellene hasznosítani, amire az alapító Aschner Lipót 1938-ban kitalálta – mondta lapunknak Hollósi Antal.

A képviselő a levélben leírta: orvosként és képviselőként egyaránt sok emberrel kerül kapcsolatba, és szinte nincs olyan nap, hogy ne érdeklődne tőle valaki a strand jövőjéről. Az elmúlt hetekben több újpesti magánszemély és civilszervezet kérte föl, próbáljon meg tenni valamit a Tungsram strand megmentéséért.

– Én Újpesten nőttem fel, sokat jártam a strandra barátaimmal, később családommal, gyermekeimmel. Úgy gondolom, hogy kötelességem megtenni ezt a lépést. Újpesten olyan fejlesztések folynak, amelyek elsősorban lakossági igényeket elégítenek ki, úgyhogy egy ilyen, egykor virágzó létesítmény helyreállítása illene a sorba – tette hozzá Hollósi Antal, aki levelében az újpesti polgárok nevében kéri a GE-t, hogy adja át a városnak a nagy múltú strandot: “Mi, újpesti polgárok, tisztelettel arra kérjük Önöket, tekintve, hogy úgysem használják semmire ezt a területet, adják viszsza nekünk, újpestieknek. Mi szeretjük, és mi tudnánk hasznosítani. Tegyék lehetővé, hogy újra az újpestieké legyen, és újra strand legyen, ahol kicsit pihenhetünk, feltöltődhetünk.”

J. M.