Visszaadni a természetnek azt, ami az övé

  •  
  •  
  •  

A hulladékok kezelésének csökkentése, illetve a gyermekek környezettudatos nevelése érdekében jöttem az előadásra – mondta lapunk kérdésére az a fiatal anyuka, aki egy társasház képviseletében érkezett a komposztálásról tartott tanfolyamra. A téma fontosságát jól jelzi, hogy az Ifjúsági Házban a terem teljesen megtelt Gellért Miklós, komposztálási szakember pénteki előadásán.

Tóthné Radó Cecília, aki pár hetes csecsemőjét is magával hozta, elmondta, hogy egy olyan társasházban élnek, ahol sok a gyermekes család. Így azon túl, hogy kevesebbet akarnak fizetni a hulladék elszállításáért, a gyerekek nevelésében is nagy jelentőséget tulajdonítanak a környezetet kímélő magatartásnak és tudásnak.

Pedig a komposztálás mindig is az emberi tudás és gyakorlat része volt – erre már Gellért Miklós hívta fel a figyelmet. Hozzátette: sajnos ez a tudás kiveszett a közgondolkodásból, ezzel kezdődött a természet kifosztása. Azzal, hogy a kertekben keletkező zöld hulladékot összegyűjtjük, majd zsákokban elszállíttatjuk, tulajdonképpen károsan befolyásoljuk a természet ősi folyamatait. A komposztálással visszaállítjuk a természet rendjét, vagyis a hulladékot humusszá alakítjuk, ezzel erősítjük a talajt. Lapunk kérdésére más hallgatók elmondták, hogy Újpesten homokos a talaj, ezért jöttek megtanulni, hogyan lehet rajta erősíteni. Gellért Miklós erre azzal a régi mondással érvelt, miszerint rossz talaj nincsen, csak hozzá nem értő gazdája. Cáfolta azt a tévhitet, hogy a komposztálás kellemetlen szaggal jár. Mint mondta, a zöld hulladék szakszerű kezelése során, amikor a levegőztetés és a víz adagolása jó arányban történik, nem keletkezik kellemetlen szag.

Az újpesti önkormányzat szervezésében zajló előadást még további kettő követi. Lapunk megtudta, hogy jövő hét keddtől megkezdődik a komposzt edények átadása a Városgondnokság telephelyén, az Erzsébet utca 8. szám alatt.

(nzs)