Visszaemlékezőket keresnek

  •  
  •  
  •  

Katona Ferenc levéltáros az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa által fenntartott és Szövetségi Kormánya hivatalaként működő washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum a gyűjteményének fejlesztése érdekében fordult segítségkéréssel a Polgármesteri Hivatalban dr. Derce Tamás polgármesterhez, kérve, hogy Újpesten is segítsék munkájukat .

A levélből kitűnik: a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum gyűjteménye fejlesztésének jelenlegi szakaszában  olyan újpestiek visszaemlékezésére számít, akik tanúi voltak a városban az újpesti zsidó és cigány származású lakosság deportálásának, a tragikus eseményeknek. A  közeljövőben a múzeum munkatársai Magyarországra érkezve   video interjúkat készítenének a visszaemlékezőkkel, amelyek elkészítésével a II. világháború idején elkövetett bűntettek dokumentálását segítenék.  
 A washingtoni a Holocaust Emlékmúzeum 1996 óta dolgozik eme egyedülálló dokumentáció gyűjtésén, eddig Európa számos országában  több mint ezer interjút készítettek. A 2010-es esztendőt a magyarországi  anyaggyűjtésre – köztük az újpestire -szánják.
Aki úgy érzi, segítségükre tud lenni , az alábbi módon léphet kapcsolatba Katona Ferenc úrral:
Posta cím: USHMM Archives
Attn: F. Katona
100 Raoul Wallenberg Place, SW
Washington, DC 20024-2126
USA
Telefax: 001-202-314-1786
telefon: 001-202-314-0328
Közvetlen kapcsolatként az Újpesti Napló szerkesztősége is fogadja a felkérésre jelentkező érdeklődőket.