Visszajáró vendégek

  •  
  •  
  •  

A legmagyarabb felvidéki községből, Inámból és a szomszédos Ipolybalogról érkeztek diákok november 19-én Újpestre. A városháza dísztermében Hladony Sándor önkormányzati képviselő fogadta a 16 gyermekből és 22 felnőttből álló csoportot.

A vendégek egy rögtönzött előadást hallgathattak meg a városrész 170 éves történetéről. Megtudhatták, hogy a települést gróf Károlyi István család alapította, birtokaiból földet adományozott az itt letelepülő szőlőműveseknek és iparosoknak. A nagyközség lendületes gazdasági és kulturális fejlődésen ment keresztül, majd kivívta a városi rangot. Az ezerkilencszázas évek elején már jelentős iparral rendelkezett Újpest. 1950-ben a várost a fővároshoz csatolták, azóta  Budapest negyedik kerülete.

A mai Újpesten sok rangos intézmény van – hívta fel a vendégek figyelmét Hladony Sándor -, elsőként említette az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskolát, majd megjegyezte, hogy a kerületben több gimnázium működik.

A városrésznek hozzávetőleg százezer lakosa van, első polgármestere Ugró Gyula volt, akiről az utódok rendszeresen megemlékeznek. Az itt folyó hitéletről is szólt a vendéglátó, a vendégek az előadás után elsétáltak az Egek Királynéja Katolikus Főplébánia Templomhoz is.

Hladony Sándor röviden megemlékezett az újpesti kötődésű hírességekről: Lebstück Máriáról, a 48-as honvédtisztről, a kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportolóinkról, Szusza Ferencről, Göröcs Jánosról és a többi híres focistáról, Zsivótzky Gyuláról az olimpiai bajnok kalapácsvetőről, valamint a városrész több díszpolgáráról.

Újpest mai arcát azok a mesterek alapozták meg, akik a múltban itt tevékenykedtek: asztalosok, műbútorasztalosok, faszobrászok, bőrösök, a szőrmeipar képviselői. Az iparosodás korában itt vert gyökeret a Tungsram, és a Chinoin gyógyszergyár.

Az előadásnak helyszínt adó díszteremről is szólt néhány szót a vendéglátó. Mint elmondta, Újpest képviselő-testülete itt tartja üléseit, itt tartja az önkormányzat a
kiemelkedő jelentőségű rendezvényeit.

A felvidéki küldöttséget vezető Nagy József, Inám polgármestere büszkén mesélt községükről az Újpesti Naplónak. Elmondta, hogy lakóinak 99 százaléka magyar ajkú. Igyekeznek vonzóvá tenni a turisták számára is a települést, ezért 11 éve rendeznek nyaranta mézfesztivált. Újpesttel már tíz éve ápolnak kulturális kapcsolatokat, mindig szívesen jönnek látogatóba. Az egy napos látogatás további programjáról elmondta, hogy a csoport általános iskolás tagjai délutánra a Fővárosi Nagycirkuszba és az Állatkertbe kértek látogatást, de a szabad program keretében városnézésre is kaptak lehetőséget.

Z. B.