Visszatérésre készül Berki Krisztián

  •  
  •  
  •  

Utoljára az olimpiai szereplését meghiúsító tavaly októberi tornász-világbajnokságon versenyzett az UTE olimpiai bajnoka, Berki Krisztián. Szerencsére úgy gondolja, hogy sikeres pályafutását így nem zárhatja le. Visszatérését szeptemberre tervezi.

– Még egyszer nem akarok úgy nekifutni egy versenynek, ahogy 2015 őszén a glasgow-i világbajnokságnak, amikor félig-meddig sem voltam biztos a dolgomban. Két éve, a Kínában megrendezett világbajnokság előtt kétszázból 198 gyakorlatomat tudtam az edzéseken hiba nélkül befejezni, egy évvel később, az olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt ugyanez ötször vagy hatszor, ha sikerült. Borítékolható volt a fiaskó, de nem adtam fel. Mindennek az volt az oka, hogy a vállamban az egyik izom egyszer csak felmondta a szolgálatot. Ráadásul éppen az, amire a gyakorlat közben a legnagyobb szükségem lett volna. Először vállaltam ilyen kockázatot.

Krisztián úgy gondolja, hogy a fénykorára emlékeztető gyakorlatokkal továbbra is az élvonalban maradhat.

– Hétfőtől péntekig minden délelőtt a Tornacsarnokban gyakorlok, délutánonként viszont célirányosan erősítek és gyógytornára járok. És ez mostantól mindig így fog menni. Harminc felett, operáció után, új tervek megvalósítása előtt csak ezt az utat járhatom. Ennek a menetrendnek a betartása vezethet oda, hogy szeptemberben a szerenkénti bajnokságon, aztán a zágrábi és az annál is nagyobb kihívást jelentő szombathelyi világkupaversenyeken elérjek oda, amit már igazi tornának lehet nevezni – mondta a háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok.

Az idei Európa-bajnokságon a lólengés döntőjében egy 32 esztendős, alig ismert örmény lovas specialista vehette át az aranyérmet.
– Talán éppen az örmény „kolléga” győzelme után tudatosult bennem, hogy nem a visszavonulás, hanem a visszatérés gondolatával kell foglalkoznom. A szó szoros értelmében a vállamra nehezedik a kihívás teljes súlya, ha az bírja a terhelést, és az izmaimat sikerül jól felspannolnom, akkor nem csak a jövő évi versenyévadot, hanem a 2020-as tokiói olimpiai szereplésemet is betervezhetem – jelentette ki Berki Krisztián.

(forrás: mob.hu/GG)