•  
  •  
  •  

Kinek lesz előnyös, ha tényleg megvásárolhatóak lesznek a bérlakások? Déri Tibor szerint válság fenyeget, a beterjesztő fideszes képviselő saját párttársától is kapott.

A lakások jó ideje a sajtó érdeklődésének homlokterében vannak, nem egyszer okozott nem kis botrányt, hogy kiderült: jellemzően fideszes vezetésű kerületekben a párthoz közeliek olyan nyomott áron bérelték az ingatlanokat, amelyekre ismertségük, vélt vagyoni helyzetük alapján biztosan nem lettek volna jogosultak. Emlékezetes volt, mikor a Várnegyed tavalyelőtt leváltott vezetője, Nagy Gábor Tamásról is kiderült, hogy szüleinek a nevén volt ilyen bérlemény, de Bayer Zsoltnak, az ismert publicistának sem kellett olyan mélyen a zsebébe nyúlnia a várbeli lakásáért.

A helyzet tehát rendezést kívánt, az pedig meg is érkezett: Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő néhány hete nyújtotta be a javaslatot, hogy a bérlők a piaci ár töredékéért megvehessék az ilyen lakásokat. Arra egészen biztosan nem számított, hogy saját párttársa támadja meg legkeményebben, de ez is megtörtént: a XVI. kerület polgármestere, Kovács Péter egy nyílt levélben a többi között azt írta: javaslatod, véleményem szerint marhaság.

De nem maradt csendben Déri Tibor újpesti polgármester sem: a kerület vezetője egy kemény hangú posztban próbálta jobb belátásra bírni a törvényhozókat.

„Úgy gondolom, az államnak az önkormányzati bérlakások építését kellene támogatnia, a lakhatási nehézségek megoldására kellene törekedni közösen az önkormányzatokkal, nem pedig tetézni a most sem kicsi problémákat.”

A helyzet tehát nem egyszerű, de a jelenlegi politikai környezetben majdnem biztosak lehetünk abban, hogy a törvény át is megy. Hogy az emberek javára, vagy éppen megint csak saját és párttársaik jólétére koncentrálnak, az már a jövő zenéje…

, ,