Viták, rendeletek, pályázatok

  •  
  •  
  •  

Újpest Önkormányzatának képviselő-testülete január 27-én 17 órai kezdettel tartotta soron következő ülését. Jelen tudósításunk rendhagyó: igazodva az Újpesti Napló vezető témájához, az Elem utcai öntöde ügyéhez, ezúttal az egyik „Egyebek” napirendi ponttal kezdjük az összefoglalót.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-style-parent:””;
font-size:10.0pt;”Times New Roman”,”serif”;
mso-fareast-“Times New Roman”;}

(Jó)néhány szó az öntödéről
 

A felszólalások kereszttüzébe került az a cikk, mely egy ingyenes kerületi bulvárlap január 21-i számában jelent meg az Elem utcai öntöde ügyének apropóján megjelent személyeskedésekről – is – szólt (a témáról bővebben olvashatnak lapunk 2. oldalán). A testületi ülés egyik legnagyobb és leghosszabb vitáját ez a téma szülte.

Dr. Derce Tamás polgármester felolvasta a testületnek azt a levelet, melyet december 18-án Pajorné Hirmann Máriától, az Elem utcai öntöde közelében lévő Chinoin alapítványi óvoda vezetőjétől kapott. Pajorné Hirmann Mária tájékoztatta a polgármestert arról, hogy az öntöde környezetszennyezésével kapcsolatban felröppent hírek miatt néhány szülő azon gondolkodik, hogy másik óvodába íratja be gyermekét. Az óvodavezető felajánlotta segítségét az ügy kivizsgálásában, a különböző vizsgálatokban, mérésekben. Úgy fogalmazott: szeretné, ha a gyerek nem válnának politikai csatározások áldozatává.

Dr. Derce Tamás ezután reagált az ingyenes kerületi lapban megjelent cikkre. A polgármester elmondta, hogy jelen volt azon a januári bizottsági ülésen, melyen az Elem utcai öntödét tárgyalták. A cikk, amely az újságban ezzel kapcsolatban megjelent, nem felel meg a valóságnak. Tisztességtelennek tartotta, hogy a cikk írója a képviselő hozzátartozóját is belekeverte a témába. Úgy vélte, az újságot nem újságírók, hanem politikai játszmák fogalmazzák, viszont ezek a módszerek és megoldások rendkívül rossz irányba viszik az önkormányzatot.

Ezt követően Wintermantel Zsolt (FIDESZ) kért szót.

A képviselő úgy fogalmazott: sajnos nem volt jelen a decemberi testületi ülésen, amikor Pajor Tibor felvetette az Elem utcai öntöde ügyét, ellenkező esetben kijavította volna a képviselő valótlan állításait. Javasolta, hogy Pajor Tibor decemberi hozzászólását, valamint az egy nappal korábbi bizottsági ülésen elhangzottakat vessék össze. Úgy vélte, a Jobbik újpesti honlapján valótlan állítások szerepelnek a témával kapcsolatban, emiatt helyreigazítást kért. Wintermantel Zsolt azt mondta: nem az a fontos, hogy ki akarja megoldani az ügyet, hanem a cél, de ez az ügy már politikai játszmává vált. Elmondta továbbá, hogy 2007 elején keresték meg legelőször az Önkormányzatot az üggyel kapcsolatban, de csak pár hónap elteltével kaptak rá választ. Végeztek méréseket, vizsgálatokat, sőt Újpest polgármestere a lakossági tiltakozásról is kapott feljegyzést. A képviselő szerint az Önkormányzat csak az országos médianyomás után kezdett foglalkozni a témával. Wintermantel Zsolt elmondta: nem tudta, hogy Pajor Tibor felesége a Chinoin óvoda vezetője, és furcsának tartja, hogy a polgármesternek írott levél közvetlenül a bizottsági ülés után született.

Dr. Derce Tamás ezután ismét kihangsúlyozta: nem az öntöde ügyében szólalt fel, hanem az újságcikk ellen emelt kifogást. Hozzáfűzte: nem attól oldódnak meg az ügyek, ha az országos médiához fordulunk.

Ezt követően Pajor Tibor (Jobbik) kért szót. Elmondta, hogy a decemberi bizottsági ülésen kérte, hogy vegyék fel napirendre az Elem utcai öntöde ügyét, azonban ez nem történt meg. Tájékoztatta a testületet, hogy már október óta komolyan foglalkozik a problémával és úgy vélte, felelősséggel járt el az ügyben. Hozzáfűzte: ez az ügy már nem az eredeti problémáról, hanem politikai versenyzésről szól, amit nem szabad folytatni.

Bartók Béla (Fidesz) is szót kért. A képviselő elmondta, hogy az a mondata, amely az említett újságban megjelent, még a januári bizottsági ülés előtt hangzott el. Farkas István (MSZP) szerint sokszor valótlant állít az újság, nem ismerik pontosan a képviselő-testület létszámát sem. Hladony Sándor (FIDESZ) javasolta képviselőtársainak, hogy a jövőben kerüljék el a hasonló politikai csatározást. Elmondta: az újpesti lakók kérték fel őt, hogy járjon el az érdekükben. Visszautasította Pajor Tibor decemberi felszólalását, melyben a képviselő pánikkeltésről beszélt, és az Újpest Televízióra hivatkozva jelezte, hogy az ott készült riportban is csupán feltételes módban beszélt a környezetszennyezésről.

Pajor Tibor hozzászólásában kiemelte: nem akarta, hogy ez a téma ilyen fordulatot vegyen, és ezzel az ügyet lezártnak tekinti. Dr. Trippon Norbert alpolgármester (MSZP) emlékeztette a testületet arra, hogy kezdetben még mindenki egységes céllal vezérelve, jó szándékkal próbálta megoldani a helyzetet. Nagy István alpolgármester (FIDESZ) utalt arra, hogy az egyik internetes portálon korábban őt is támadták: az egyik ott megjelent cikk több valótlan állítást tartalmazott a szociális foglalkoztatóval kapcsolatban. A vitát végül dr. Derce Tamás zárta le. Elmondta, milyen lépéseket tesznek a megoldás érdekében. A teendők megbeszélésére és a helyes lépések megtételére szakértőt kért fel az önkormányzat; szándékában áll, hogy Rákospalota polgármesterével, Hajdú Lászlóval együttműködjön a probléma megoldásában, és lakossági segítséget is elfogad.

 

Személyi kérdések, rendeletmódosítás

 

A napirendek tárgyalása előtt Dr. Derce Tamás alpolgármester gratulált dr. Kovács László képviselőnek (MSZP), a Gazdasági Bizottság elnökének, akit a magyar sportági szövetség egyhangúlag a férfi ökölvívók új szövetségi kapitányának választott.

A napirendi pontok elfogadása után személyi kérdésekről döntött a testület. 

Boruzs András, az SZDSZ frakcióvezetője elmondta, hogy az Újpesti Média Kht. felügyelőbizottságának elnöke, Dr. Kovács Pál február 1-től benyújtotta lemondását. A bizottságba Laczkó Gábort javasolták tagnak, elnöknek pedig az MSZP-frakcióval együtt Baksáné Toldi Katalint delegálták. Juhász László, az MSZP frakcióvezetője tájékoztatta a képviselőket, hogy az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. Igazgatói Tanácsából Dr. Dékány Tamás igazgatósági tagot, valamint a Népjóléti és Lakásügyi Bizottságból Kósa Viktóriát, Salgó Románnét és Lovas Józsefné tagokat visszahívják. A Népjóléti Bizottságba Farkas Istvánt, Diósi Lászlót és Skirka Pétert javasolták bizottsági tagnak. A Foglalkoztatás-politikai Bizottságból visszahívták Skirka Péter tagot, helyette Salgó Románnét javasolták. A személyi kérdésekről egyben szavazott a testület: a javaslatokat 29 igennel fogadták el, majd Diósi László a testület előtt letette esküjét.

 

Ezután következett a napirendi pontok megtárgyalása. Elsőként Dr. Derce Tamás előterjesztésében megalkották a közigazgatási szünet időpontjáról szóló rendeletet: e szerint a közigazgatási szünet 2009. december 28-31. közötti időszakban lesz. 31 igennel szavaztak a képviselők.

 

Ezt követték dr. Trippon Norbert alpolgármester (MSZP) előterjesztései. Elsőként az adóigazgatási feladatokat ellátó köztisztviselők anyagi érdekeltségéről szóló önkormányzati rendelet módosítását tárgyalták. Mivel az érdekeltségi alapot képező források összege és nagyságrendje jelentősen csökkent, illetve a gazdasági válság okán számítani lehet az adótartozások behajtásának nehezedésére és a méltányossági kérelmek számának növekedésére, új rendelet megalkotására volt szükség. Szalma Botond (KDNP) úgy vélte, helytelen az előterjesztés azon mondata, miszerint a jegybanki alapkamat nagysága folyamatosan csökkent az utóbbi években. Dr. Derce Tamás polgármester erre úgy reagált, csupán néhány alkalommal beszélhettünk az alapkamat nagyságának növekedéséről, általánosságban csökkenésről van szó. Végül a testület 31 igen szavazattal elfogadta az előterjesztést.

 

(A testületi beszámoló második részét következő számunkban olvashatják)