A tavaszi zöldségek repertoárja szinte végtelen. Használjuk ki a természet adta vitaminbombát. Ezekkel feltölthetjük a szervezetünket vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel.
Próbáljunk ki különféle salátákat!
Édesköményes saláta
1 db édeskömény
1 db kápia paprika
1 db kígyó uborka
3 szál újhagyma
3 db piros retek
2 db paradicsom
1 csokor petrezselyemzöld
Néhány szál kakukkfű
Néhány szál borsikafű
Szőlőmagolaj, aprított napraforgómag, só, balzsamecet, őrölt bors
Az olajat, balzsamecetet, napraforgómagot a fűszerekkel összekeverjük egy salátás tálban.A zöld fűszereket felaprítjuk, a paradicsom kivételével a zöldségekkel együtt, és a salátaöntetbe forgatjuk. Annyi salátaöntetet készítünk, hogy a zöldségeket selymesen bevonja. A tetejére cikkekre vágott paradicsomot teszünk.
Kínai kel saláta
1 db kínai kel
4 gerezd fokhagyma
1 póréhagyma
5 db piros retek
2 db sárgarépa
1 db kaliforniai paprika
Olívaolaj, mustár, ecetes torma, só, bors, majoránna
A kíni kelt laskára vágjuk, a retket, sárgarépát, póréhagymát felkarikázzuk. A kaliforniai paprikát vékony csíkokra szeleteljük. Az olajat, mustárt, tormát a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával összekeverjük. Beleforgatjuk a zöldségeket.
Cikória saláta
2 db cikória saláta
1 db fejes saláta
1 db cukkini
3 szál új hagyma
3 db paradicsom
1 db vajretek
1 csokor petrezselyem zöld
Repceolaj
Balzsamecet, almaecet, só, cukor
A salátákat laskára vágjuk, a cukkinit, újhagymát, retket felkarikázzuk. A paradicsomot gerezdekre vágjuk. Páclevet készítünk a balzsamecetből, almaecetből, amit sóval, cukorral ízesítünk. A felaprított zöldségeket a paradicsom kivételével salátás tálba tesszük, és ráöntjük a páclevet. Végül a paradicsomot szépen elhelyezzük körben a tálon. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel, és az olajjal meglocsoljuk.
Jó étvágyat!
Lettner Annamária, dietetikus
kép: mindmegette.hu