Vitézy: 2012-ben kezdődik az 1-es villamos felújítása

  •  
  •  
  •  

Meghosszabbítja a Fehérvári útig az 1-es villamos vonalát a Budapesti Közlekedési Központ és a főváros egy beruházás keretében, valamint felújítják az 1-es és a 3-as villamos vonalát is. Vitázy Dávid az m1 Ma Reggel című műsorában beszélt a projektekről.

A 41 milliárd forintos beruházásból a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a fővárosi önkormányzat fel kívánja újítani az 1-es és a 3-as villamos vonalát, valamint meg akarják hosszabbítani az 1-es pályáját úgy, hogy az a Rákóczi (volt Lágymányosi) hídon átmenve egészen a Fehérvári útig vezessen.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója az m1 Ma Reggel című műsorában elmondta, erre azért van szükség, mert a villamospályák már annyira megrongálódtak, hogy egyes helyeken, például az Árpád hídnál csak 10-15 kilométer per órával haladhatnak a villamosok. Elmondása szerint azonban nem csak a síneket fogják kicserélni, de megújítják a teljes infrastruktúrát, az áramellátást és a vágányokat is.

Vitézy elmondása szerint az 1-es villamos felújítását már kilenc éve tervezte a főváros, az idén azonban melléállt a kormány, a fővárosi önkormányzat is szán rá pénzt, a BKK legújabb pályázatához pedig végre sikerült uniós támogatást is szerezni, az EU 94 százalékban fogja finanszírozni a projektet.

Vitézy arra számít, hogy a valós munkálatok 2012 nyarának második felében kezdődhetnek majd el, addigra ugyanis elkészülnek majd a kiviteli tervek, sőt, reményei szerint a kivitelezési közbeszerzés is lezárulhat. A munkák először a pályafelújítással fognak kezdődni, az 1-es villamos vonalának meghosszabbítására csak 2014-ben kerül majd sor.

A BKK vezérigazgatója szólt a budapesti biciklis közlekedés megújításáról is: elmondta, hogy az Andrássy úton megcserélik a parkolósávot a biciklisávval, 2013-ra pedig több, mint ezer biciklit állítanak forgalomba a BuBi közbringa-programmal.