Vizsgaremekek a faipariban

  •  
  •  
  •  

A végzős diákok és a felnőttképzésben résztvevők vizsgamunkáiból kaphatott ízelítőt az, aki felkereste az elmúlt hetekben a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolát. A kiállítás utóélete is tanulságos. Koronka Lajos igazgatóval beszélgettünk.

– Miként összegezné a tapasztalatokat?
 - A vizsgaremekek kiállítása nem csupán ízelítő volt az intézményben folyó gyakorlati képzésről, hanem bemutatta az Újpesten nagy tradíciókkal rendelkező, folyamatosan változó és megújulásra képes szakma klasszikus faipari termékei mellett a design igen fontos, el nem hanyagolható szerepét. A faipar divat jellegét. 
– A kiállítás mit üzent a szakembereknek és mit a lakberendezés iránt érdeklődőknek?
– A tárlat lehetőséget adott a bemutatkozásra és a szakmai kapcsolatok építésére. Visszajelzést kaptunk abban: a technikus és lakberendezés képzés mellett érdemes volt útjára indítani a bútorműves- bútortervező, művészképző – szakmát is. 
– A kiállításon modern íróasztal, faragott fiókos komód, ajtós komód, restaurált ónémet szekrény, gótikus ládaülés, reneszánsz székasztal, art deco körasztal vonzotta a szemet, valamint több szék megújítására láttunk példát…
– Bennünket is meglepett diákjaink találékonysága, fantáziája. A kiállítás előkelő helyein szereplő tömörfa bútorok elsőrendűek.  De voltak első pillantásra meglepő munkák is: diákjainktól azt kértük, a lomtalanítás idején fellelhető székekből tervezzenek újat és alkossák is újra azokat. Láthatóvá vált, hogy a fához milyen jól illeszkedik a műanyag, a szőrme, ízléses az olykor meghökkentő színvilág. Iskolánknak az is feladata, hogy megőrizzük a fiatalokban lévő kreativitást.
– A fiataloknak nincsenek elhelyezkedési gondjaik?
– Tény, hogy a gazdasági válság az asztalos szakmára is hatott. Ugyanakkor el kell fogadnunk, hogy reményeim szerint – átmeneti időre- biztos megélhetést elsősorban azok a faipari vállalkozások jelentenek, amelyek külföldi megrendelésre dolgoznak. A skandináv államokban vagy  Németországban  ugyanis jobban érződik a szakma divat jellege, 10 éven belül a lakosság zöme legalább egyszer bútort cserél. 
– Ön nemcsak ismert pedagógus család tagja, oktatási szakember, a közéletben is dolgozik, a képviselő-testület tagja, a 9-es választókerület egyéni képviselője. Összekapcsolható a kétféle hivatás?
– Talán hasonló kvalitások kellenek mindegyikhez: szorgalom, kitartás, türelem és idő nélkül egyik sem hoz eredményt. Hosszú távra kell mindkét helyen terveznem.   – B. K