Vonzó örökségünk

  •  
  •  
  •  

Vasárnap folytatódtak Újpesten a Kulturális Örökség Napjainak (KÖN-napok) térítésmentes rendezvényei. Az Újpesti Kulturális Központ Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény szervezésében vasárnap az újpesti Városháza 10-16 óra között, a zsinagóga és emlékparkja 10–18 óráig, az Újpesti Lepkemúzeum szintén 10-18 óráig várja az érdeklődőket. Vasárnap 15 órakor, immár a második vezetéssel, az egymáshoz közel lévő, három újpesti „nagytemplom”, a Szent István téri református – az Egek Királynéja katolikus templom mellett a zsinagóga épülete és emlékparkja tekinthető meg az Iványi János építőmérnökkel tett séta során.

Kedvelt program

Késő délelőtt a városháza iránt nagy volt az érdeklődős, Krizsán Sándor helytörténész más a sokadik csoporttal indult útnak az óránkénti vezetés során. A városháza épületére kikerült a Kulturális Örökség Napjainak zászlaja, így azok is könnyedén ide találtak, akik nem újpestről érkeztek. Az érkezőket már az épület portáján köszöntötték a szervezők és elvihetők voltak az Újpesti Helytörténeti Értesítő lappéldányai is. Az épület iránt ezúttal is élénk volt az érdeklődés, a KÖN-napok egyik legnépszerűbb programja ez a látogatás. A délelőtti sétán, amelyre elkísértük a látogatókat, minden korosztály képviseltette magát. A csoport látogatást tett a díszteremben, ahol Krizsán Sándor az épület és a város történelmének számos eseményére hívta fel a figyelmet. A gyermekeknek a díszterem elnöki pulpitusa tetszett a legjobban, onnan figyelték a terem díszeit, és berendezését, az újpesti iparosok ma is meglévő és nagy becsben tartott munkáit. A csoport a díszterem után a házasságkötő termet is megtekintette és a folyosókról, a belső udvar kialakításukról is szó esett. A séta az épület körüljárásával fejeződött be, a városháza falán elhelyezett emléktáblák szemrevételével.

– Nagyon szeretjük az öreg épületeket, ezért is választottuk mai programként a városháza megtekintését- mondja a család képviseletében az anyuka. Bár újpestiek vagyunk, nem jártunk még a városházán – teszi hozzá.
Az újonnan érkező csoportból Tamás nevű fiatalember a feleségével érkezett. –A nagyszüleim újpestiek voltak, apukám is itt született, majd a szanálások idején elkerültek innen. Én már a Duna túloldalán születtem, ott nőttem fel. Engem az építészet és a történelem is érdekel, mindig megnézem a Kulturális Örökség Napjainak eseményeit, így bukkantam erre a lehetőségre. A szüleim tavaly visszajöttek a program során, a városháza miatt Újpestre. Most mi döntöttünk úgy, hogy eljövünk és megnézzük belülről az épületet, mert gyermekkoromban is sokat hallottam róla.

B.K.