Wintermantel Zsolt Újpest kiválóságait köszöntötte

  •  
  •  
  •  

Több mint száz újpesti hírességet köszöntött újév alkalmából Wintermantel Zsolt. A polgármester bejelentette, kezdeményezi a Semsey Aladárról elnevezett Újpesti Életműdíj megalapítását, és javasolja, hogy első alkalommal Derce Tamás korábbi polgármester kapja meg.

Hagyományteremtő szándékkal köszöntött Wintermantel Zsolt polgármester több mint száz újpesti hírességet, köztük művészeket, sportolókat, elismert szakembereket az Újpesti Polgár Centrumban. A polgármester kiemelte, az újévi köszöntés valamennyi, a kerületért sokat tevő újpestinek szól, idén a leghíresebbek meghívására volt lehetőség. “Természetesen biztosan nem lehet ma mindenki itt, akire az újpesti közösség büszke lehet, ezért a köszöntés szóljon azoknak is, akik ma nincsenek itt, de itt lenne a helyük” – hangoztatta a polgármester.

Mint fogalmazott, a politika elsődleges és legfontosabb célja, értelme a közösségépítés, ez egy polgármester legfőbb feladata és kötelessége. “Minden közösségnek szüksége van egészséges öntudatra és büszkeségre, arra, hogy ezt időről-időre meg is élje. Kire vagy mire lehetne egy közösség mindenekfelett büszke, ha nem saját kiválóságaira?! Azokra a tagjaira, akikre felnézhet. A mai, hagyományteremtő összejövetelünk célja éppen ez: újév első napjaiban illendő köszönteni azokat, akikre mi, újpestiek leginkább büszkék lehetünk.”

Emlékeztetett arra, ahogyan az ország, Újpest is nagyon komoly gazdasági, pénzügyi nehézségekkel küzd – ennek okai ismertek. A súlyos gondokat megoldani, a közös célokat megvalósítani csak nagyon erős összefogással van esély. “Én mindenekelőtt abban számítok Önökre, hogy segítsék megőrizni, erősíteni az összefogást, az újpesti közösséget” – szólt a meghívottakhoz a polgármester.

Wintermantel Zsolt úgy folytatta, a közösségi érzés erősödéséhez az is hozzátartozik, hogy méltó módon ismerjék el azoknak a teljesítményét, akik különlegesen hosszú időn át, meghatározó módon alakították Újpest életét. “Ezért itt szeretném, Újpest kiválóságai előtt, ünnepélyesen bejelenteni, hogy még az év első hónapjában javasolni fogom a képviselőtestületnek a Semsey Aladár Újpesti Életműdíj megalapítását, amelyet Újpest önkormányzata azoknak ítél oda, akik hosszú éveken, évtizedeken át szolgálják kiemelkedő módon városunk fejlődését. Szintén javasolni fogom, hogy a Semsey Aladár Újpesti Életműdíjat első alkalommal dr. Derce Tamás polgármester úrnak adományozza az Önkormányzat, aki 20 éven keresztül vezette sikeresen és példamutatóan városunkat” – jelentette be a polgármester.

Wintermantel Zsolt szavait nagy taps fogadta, majd társaságában egy pohár pezsgővel koccintottak az újpesti kiválóságok. Ezt követően a polgármester állófogadás keretében vendégelte meg a köztiszteletben álló személyiségeket.

(un)



Legendák a jövőről és a múltról

Dömötör Zoltán, olimpiai bajnok vízilabdázó
– Zoli bácsi, mit jelent neked az Újpest?
– Újpest a szülővárosom, ott ahol a fiatalságomat eltöltöttem. Szoros  kötődésem van az újpesti uszodához, a Tungsram uszodához, hiszen a fiatal, mondhatni a vagány éveimet itt töltöttem el. Edzettünk és szórakoztunk is.  Kijártunk a Dunára, átúsztunk a túlpartra, ahol akkor még gyümölcsösök voltak. Onnan szereztünk be egy kis vitamin utánpótlást. De megtörtént, hogy felmásztunk a kikötőben álló sétahajókra, s amikor elindult és beért a folyó közepére, beugráltunk a vízbe, s kiúsztunk a partra. Mondhatni, akkor is edzettünk. Nekem mindenem volt már akkor is az Újpest.

– Az újpesti Duna partján sétálgattál a szép lányokkal?
– Én szerencsés helyzetben voltam – mert  a feleségem is úszólány volt – így vele sétálgathattam a Duna parton.  Felejthetetlen idő volt.

– Mit kívánsz a 2011-es esztendőtől?

– Nagyon bízom abban – elsősorban a sport területére gondolok – hogy olyan hatalmas lépésekkel fogunk előre haladni, ami a régi magyar sport csillogását visszahozza.


Dunai Antal, olimpiai bajnok labdarúgó
– Anti, hány évet töltöttél el Újpesten?
– 1965-ben jöttem és azt hiszem, hetvennyolcig biztosan itt voltam. Tehát 10-12 évig játszottam a csapatban.

– Mondhatjuk, hogy az újpesti Aranycsapatnak is a tagja voltál. Milyen emlékek fűznek a csapathoz?
– Nagyon boldog vagyok, hogy olyan emberekkel játszhattam együtt, mint Fazekas, Bene, Göröcs vagy Zámbó – hogy csak a csatárokat említsem. Rengeteg gólt rúgtunk, Bene ötször, Fazekas és jómagam háromszor lettünk gólkirályok. Ehhez az időszakhoz tartozik, hogy a külföldi nagycsapatok is felfigyeltek ránk, többek között a Barcelona is, ahol akkor Kubala László volt a tréner. Benét és engem akartak leigazolni, három éves szerződést kínáltak, de akkor még nem lehetett könnyen külföldre menni, illetve csak úgy rúghattuk volna a labdát Spanyolországban, ha kint maradunk. De, ez meg sem fordult a fejünkben.

– Milyen érzésekkel térsz vissza Újpestre?
– Egyre kevesebbet járok mérkőzésekre. A bajnokság nem tud lekötni. Közel tíz évig dolgoztam, edző voltam Spanyolországban, ezért kicsit más szemmel nézem a futballt. Nekem valahogy mást jelent a profizmus.

– Mit kívánnál az újpesti labdarúgóknak 2011-re?
– Érezzék meg azt, amit mi annak idején megéltünk, hétszer nyertünk egymás után bajnokságot.  Szeretném látni a teltházas stadiont és a szép eredményeket.


Göröcs János, az Újpest legendás labdarúgója
– Az Újpest nem létezik Göröcs János nélkül, Göröcs János létezhet az Újpest nélkül?
– Nem létezik. Soha nem gondoltam, hogy ennyi ideig itt leszek. Az egyik éjjel összeszámoltam, hogy játékosként tizenöt évet húztam le, edzőként pedig összesen huszonhat évet nyomtam le. Isten bizony nem bántam meg.
– Ha nem labdarúgó lettél volna, milyen más sportot választottál volna szívesen?
– Csakis a labdarúgást.  Én nem értettem máshoz, ma sem értek. Gyerekként mezítláb úgy rúgtuk a rongylabdát, hogy a bőr lejött a lábunkról, de nem számított.  Nekem mindenem a labdarúgás.
– Mit üzensz az újpesti sportolóknak?
– Innen is a labdarúgókat emelném ki.  Többet kellene az eszüket használni, hiszen a focit nem csak lábbal játsszák. Ha többet gondolkodnak a rengeteg futás mellett, az eredmények sem maradnak majd el.

(Gergely Gábor)