Wintermantel Zsolt Újpest polgármesterének sajtóközleménye

  •  
  •  
  •  

Újpest Önkormányzatának Képviselő-testülete 2011. január 27-i ülésén megalapította a Semsey Aladár Újpesti Életműdíjat. Újpest kiemelkedő személyiségei – művészei, díjazottai, sportolói – az októberi választások óta egységesen fogalmazták meg és tolmácsolták az új városvezetés felé az újpesti polgárok elvárását, hogy a nyugdíjba vonuló polgármester, Derce Tamás két évtizedes, sikeres működését méltó módon ismerje el Újpest városa.

Erre a széleskörű elvárásra válaszolva tettem javaslatot a Semsey Aladár Újpesti Életműdíj megalapítására, és egyúttal arra is, hogy a díjat első alkalommal dr. Derce Tamás, Újpest rendszerváltozás utáni első megválasztott és 2010. októberig hivatalban lévő polgármesterének adományozzuk.

A kerület kiválóságait köszöntő újévi fogadáson vastaps fogadta a díj és az első díjazott bejelentését, hiszen Derce Tamás újpesti lokálpatriótaként hosszú időn át volt szülővárosának vezetője, öt választáson át elsöprő többséggel lett polgármester. Minden újpesti polgármestere kívánt lenni, s azzá is vált. Ez a kitüntetés azt fejezi ki, hogy az újpesti közösség büszke az elmúlt 20 évre, és büszke arra a polgármesterre, akinek neve e húsz év alatt összeforrt a város nevével. A díj azt is hivatott kifejezni, hogy a mostani városvezetés folytatni kívánja, amit Derce Tamás elkezdett.

Dr. Semsey Aladár – akiről a díjat elneveztük – Újpest megbecsült és máig elismert polgármestere volt.  A Semsey Aladár Újpesti Életműdíjat annak ítélheti oda a képviselő-testület, aki legalább 10 évig Újpest polgármestereként szolgált, életjáradékként a polgármesteri illetmény 65 százaléka illeti meg. Ehhez hasonló kitüntetésben számos magyar állampolgár részesül, olyan kiemelkedő személyiségek, akik tevékenységét egyöntetű elismerés és hála övezi.

Mivel Derce Tamás munkásságát politikai hovatartozástól függetlenül ismeri el az újpestiek közössége, megdöbbentett és elszomorított az MSZP tiszteletlen, az emberi méltóságot sértő és rosszindulatú megnyilvánulása a díj alapításával kapcsolatban. Kulturált emberek számára felháborító Trippon Norbert frakcióvezető alpári kijelentése, aki szerint “pofára hozták létre ezt a díjat”. Ezt az útszéli hangnemet minden újpesti nevében visszautasítom.
Ünneprontó magatartásukkal egész Újpestet, az újpesti embereket sértették meg a szocialisták. Ugyanazok, akik a választások előtt még nyílt levélben köszönték meg Derce Tamás áldozatos munkásságát, igényt tartva tapasztalatira, tanácsaira az elkövetkező években.

Különösen visszatetsző volt a díjjal járó anyagi megbecsülést elítélő vádakat hallani egy olyan párttól, amely büntetőeljárásban érintett önkormányzati és állami vezetők tucatjait, korrupciós botrányok tömegét zúdította az országra.

Én büszke vagyok arra, hogy Derce Tamás támogatta polgármesterré választásomat, és senkinek nem fogom hagyni, hogy az újpestiek büszkeségét megsértse, az újpesti közösség összefogását pártpolitikai érdekek miatt gyengítse. 

Budapest, 2011. január 27.

Wintermantel Zsolt
Újpest polgármestere