XII. Országos Roma Filmakadémia

  •  
  •  
  •  

Az újpesti székhelyű „Eötvös József” Cigány–Magyar Pedagógiai Társaság, a Filmalkalmazottak és Filmművészek Szakszervezete, valamint a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége közös szervezésében filmes továbbképzés zajlott idén ősszel a Zamárdi Művész Üdülőjében.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4



/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-style-parent:””;
font-size:11.0pt;”Calibri”,”sans-serif”;
mso-fareast-“Times New Roman”;
mso-bidi-“Times New Roman”;}

Az évről-évre megrendezésre kerülő mozgóképes szakemberképzés célja, hogy a televízióknál és a független műhelyekben dolgozó roma és nem roma filmesek megismerjék a cigányság értékeit és problémáit objektíven artikulálni tudó alkotókat, közművelődési szakembereket, tudósokat. Ezáltal képesek legyenek a többségi társadalom kisebbségekkel kapcsolatos attitűdrendszerét befolyásolni, hiteles tudósítások, filmek segítségével. Minden évben más-más hivatás – szakterület alkotói a vendégeink. Most a VII. Nevelésügyi Kongresszushoz kapcsolódóan, pedagógusokról portréfilmek készültek. A program délelőtti foglalkozásain filmelméleti, esztétikai, és a filmkészítéshez közvetlenül kapcsolódó előadások váltják egymást. Visszatérő téma a filmtervek, ötletek tartalomfejlesztése. Délután a gyakorlati alkalmazások, valamint a felvételkészítésé a terep. Este a cigányság alkotó személyiségeinek előadása és eszmecseréje zárja a foglalkozásokat.  A Filmakadémia szakmai vezetője, dr. Duló Károly filmrendező minden alkalommal új előadókkal gazdagítja a programot. Sándor Pál filmrendező, Sára Sándor operatőr-rendező, Rák József operatőr, Féjja Sándor filmesztéta, Buglya Sándor filmrendező a képzés tanárai voltak. Az esti beszélgetések vendégei: Balogh János az Amalipe Egyesület elnöke, Jónás Judit színművésznő, Csemer Géza író-rendező, Varga Ilona szerkesztő, Kovács József Hontalan költő, D. Magyari Imre irodalomtörténész.

A XII. Országos Roma Filmakadémia értékelő zárását követően a hallgatók Tanúsítványt kaptak. Az idei képzésen részt vett az Újpest Televízió munkatársa, Lapu Attila, és az Erzsébet Általános Iskola média-tanára, Móricz Erzsébet.