Zabhegyezők a Szigetiben

  •  
  •  
  •  

2011. április 20-24. között kerül megrendezésre a XX. Zabhegyező Nemzetközi Gyerekfesztivál. A helyszín ezúttal ismét Budapest.

A Gyerekfesztivált 1992 óta minden évben a tavaszi szünetben rendezi meg a Zabhegyező Gyerekanimátorok Egyesülete. Átlagosan 80-100 rendező biztosítja az öt napon át tartó felhőtlen szórakozást mintegy 350-450 gyermek számára, akik az ország különböző településeiről és határainkon túlról érkeznek hozzánk. A rendezvény elsősorban az általános iskolás korosztálynak szól, 6-12 éves kor között. A résztvevő csoportok eltérő kultúrákból érkeznek, így a fesztivál megőrzi a legkülönbözőbb érdeklődési körök sokszínűségét.

A rendezvényen megjelenő gyerekek kb. kétharmada határon túli, magyar fiatal. Többségük Erdélyből és a Partiumból érkezik, de visszajáró csoportok érkeznek Szerbiából és a Felvidékről is. Sokuknak évente ez az egyetlen lehetősége, hogy Magyarországra utazzanak.

1999-től a rendezők a Fesztivált kimozdították a fővárosból, és különböző vidéki helyszíneken (Sopron, Hódmezővásárhely, Budaörs, Zirc, Eger, Veszprém, Kétegyháza) rendezték meg, így a programokat minden évben az adott város sajátosságainak megfelelően lehetett kialakítani.
A jubileumi, XX. Zabhegyező Nemzetközi Gyerekfesztivál visszatért Budapestre, központi helyszíne a közelünkben lévő XV. kerületi Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda.

A Zabhegyező Gyerekanimátorok Egyesülete felkérte iskolánkat, hogy segítsünk a fesztiválra érkező gyerekek elszállásolásában. Ennek a felkérésnek örömmel tettünk eleget, így a Szigeti József Utcai Általános Iskola ad majd szállást a tavaszi szünet 5 napján mintegy 100 kisgyermeknek.

Szigetisek