Zebegény után Újpestre érkezik a kiállítás

  •  
  •  
  •  

Közel fél évszázada várja a képzőművészek szerelmeseit Zebegényben, a Szőnyi István Emlékmúzeum szomszédságában működő Szőnyi István Képzőművészeti Szabadiskola.

Az Újpesten született, ám „zebegényi Szőnyiként” emlegetett festőművész emlékét őrző szabadiskola nyaranta nyújt oktatóprogramot, tanulást és beszélgetést a fiataloknak neves kortárs művészekkel. Szunyoghy András, Újpestért-díjas képzőművész, az Újpesti Művészek Társaságának elnöke, öt éve vezeti a Szőnyi István Baráti Kör Egyesület által működtetett szabadiskolát. Egyben a nyári alkotótáborok mindenese: szervezője, előadója. Hogy lesz-e folytatás? Ez még kérdéses. Az iskola fenntartása már-már kritikus ponthoz ért.

Az újabb mentőakció híre a szabadiskola vezetőjén, Szunyoghy Andráson keresztül jutott el szerkesztőségünkbe. A zebegényi Szőnyi István Emlékmúzeum igazgatója: Klemmné Németh Zsuzsa valamint Köpöczi Rózsa művészettörténészek azzal fordultak a kortárs képzőművészekhez, hogy egy-egy alkotásuk felajánlásával, majd árverésre bocsátásával segítsék a szabadiskola megmentését. Kérésüket Szőnyi Zsuzsával, a festőművész lányával és dr. Feledy Balázs művészetíró nevével is nyomatékosították.

Közel ötven képző- és iparművész, jelmeztervező – köztük újpestiek: Banga Ferenc grafikusművész, Kocsis András Sándor képzőművész, családja segítségével néhai Nagybányai Nagy Zoltán, továbbá Szunyoghy András grafikusművész alkotása is a formálódó gyűjteménybe került. A felajánlott művek között Szőnyi István, Dániel Kornél, valamint Kossuth-díjasok: Gyulai Líviusz, Fehér László, Orosz István alkotásai is szerepelnek. A művekből augusztus 5-én nyílt kiállítás Zebegényben, a Szőnyi István Emlékmúzeumban. A tárlat később több helyen bemutatkozik, a következő állomás szeptemberben az Újpest Galéria lesz. A tervek szerint az év végén kerül sor az árverésre, melynek bevétele a szabadiskola jövő évi létrejöttét segítheti, hiszen adóssággal terhelten vette át a Szőnyi Múzeum, s tíz faházat is le kell bontani és másutt felépíteni.