Zene és ének szabadtéren, könyvtárban

  •  
  •  
  •  

Szeptember 11-én egy egész napon át országszerte magyar dalok csendülnek fel. Mivel a Magyar Dal Napja ünnepe idén hétvégére esik, kézenfekvő volt, hogy már a szombat is a dal, valamint a zene szépségéről szóljon. A magyar dal is része lett a programsorozatnak, Újpesten is természetes volt, hogy a vokális zene ünnepén, citera aláfestéssel, népdalok is felcsendüljenek.

Népdalok – a közönséggel
A szeptember 10-i szombat délelőtti a piaci csúcsforgalomra, amelyre a Lecsófesztivál is ráerősített, az Újpesti Magyardal és Zenebarát Társaskör kórusa „köszönt be” énekszámaival. A megalakulásának harmadik évfordulóját épp a napokban ünneplő társaskör tagjaiból alakult népdalkórus vidám hangulatot teremtett a kifőzde soron. A piacozó közönség bajban is volt, sokan nem tudták eldönteni énekeljenek, avagy lecsót kóstoljanak. A kettő ugyanis nem ment együtt. Majd egy órán át vidám asszonyok és férfiak énekeltek, kontráztak a kórussal. László Mária, a társaskör vezetője ugyanis nemcsak szívélyesen köszöntötte a nagyérdeműt a Magyar Dal Napja alkalmából, de bíztatta is őket, énekeljenek velük együtt.

A remek nótákat Máriával, Vincze Marikával, Szkupjánszy Irénkével, Lukács Ibolyával, Vernyel Erzsikével, Révay Anival, Kovács Matilddal, Tihanyiné Emivel együtt vígan énekelték, tapssal kísérték a produkciót, melyhez a citeraszót Pesti János szolgáltatta. A piaci nyárbúcsúztató lecsófesztivál és a Magyar Dal Napja rendezvénye különleges, vidám hangulatot teremtett.

Könyvtár és muzsika
Pár perccel később, egy újabb helyszínen, a Király Könyvtárban is felcsendült a muzsika. A könyvtárban, ahol rendszeresek a komolyzenei koncertek, szólóestek, ezen a délelőttön a könyveket kölcsönzőknek jelentett kellemes meglepetést a zeneszó. A Magyar Dal Napja alkalmából az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskola növendékei zenéltek.

Galgamenti népdalokat játszott citerán Fehér Bernadett. (Felkészítő tanára: Bodnár Ferenc), majd népdalcsokrot hallhattunk Gaburi Barbara előadásában. (Felkészítő tanára: Bakó Judit).Bartók: Bucsumi tánc című művét Csanádi Petra adta elő furulyán.(Felkészítő tanára: Mester Zsolt Barna). Majd a világ zeneirodalmának gyöngyszemeivel köszöntötték a tanítványok a Magyar Dal Napját. Rimszkij-Korszakov: Indus dalát Zheng Yuan Qi játszotta csellón. (Felkészítő tanára: Szabó Zsuzsánna). Massenet Meditáció-ját hegedűn Kovács Alicia adta elő. (Felkészítő tanára: Skripeczky Istvánné), majd ismét cselló következett: Csajkovszkij: Nocturne-ét Török Bálint játszotta (Felkészítő tanára: Szabó Zsuzsánna). Majd ismét citerának örülhetett a közönség, madocsai verbunk csendült fel, Fehér Bernadett előadásában, (Felkészítő tanára: Bodnár Ferenc) zárásként Weiner Rókatáncát furulyán Erdmann Kata adta elő. (Felkészítő tanára: Mester Zsolt Barna). Zongorán közreműködött Dr. Mészárosné Petrován Mária művésztanár.

B. K