A karácsonyi lakomák után néhány könnyű, de ízletes étel, hogy megszabaduljunk a hirtelen felszaladt kilóktól.
A paradicsomos ételek kedveltek, úgymint a paradicsomleves, a töltött paprika, a paradicsommártás. Ezeket is elkészíthetjük úgy, hogy a zellert (amit egészben szoktunk belefőzni) apró kockákra vágjuk, és a hagymát belereszeljük, azt sem egészben főzzük bele. Tálaláskor aprított zellerlevéllel díszítjük.
A rizsköreteket is színesítsük zöldségekkel: zöldbab, zöldborsó, kápia paprika, brokkoli, mangold, barna gomba, zöldhagyma.
A vagdalt húsokat is változatossá tehetjük, ha mindig más, különféle formákat alkalmazunk: kerek lapos, kerek gömbölyű, hosszúkás, kanállal szaggatott borzaska, egybesült fasírt. Ezt is készíthetjük vékonyabbra, vastagabbra, őzgerinc formába, kenyérsütő formába vagy akár muffin formákba. Ízesíthetjük reszelt sárgarépa, karalábé, zeller, cukkini, tök hozzáadásával. Tehetünk bele egész főtt sárgarépát, tojást, gombafejet vagy szeletelt (piros, sárga, zöld) paprikát.
A friss zöld fűszerek alkalmazása nemcsak színesíti az ételeket, de ezek nagyon sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak. Legyenek a töltött, rakott ételek, levesek, mártások, köretek, saláták készítésének állandó alkotórészei ezek a csodálatos zöldek. Mindig legyen otthon zöldpetrezselyem, zellerzöld, sárgarépa zöldje, kapor, bazsalikom, újhagyma szára. A megmosott, aprított zöldeket eltehetjük nyáron a mélyhűtőbe is.
A töltött, rakott ételeket bátran változatosan alkalmazzuk. Nem kell a megszokott receptekhez alkalmazkodni. Csinálhatunk egyszerre töltött vagy rakott cukkinit, padlizsánt, uborkát. A töltelékbe tegyünk rostokat (búzacsíra, zabkorpa, lenmagpehely, búzakorpa) két kiskanállal, színesítsük kukoricával, sárgarépával, zöldpetrezselyemmel. Kapormártással tálaljuk.
A salátákat is keverhetjük. Az uborkasalátához tegyünk cukkinit, kaprot, karikázzunk a tetejére zöldpaprikát. A fejes salátához tegyünk jégsalátát, vékony csíkokra vágott sárgarépát és a zöldjét is. A paradicsomsalátához tegyünk vékony csíkokra vágott zellert és a zöldjét, karikázzunk a tetejére lila hagymát, szórjuk meg friss bazsalikommal.
Jó étvágyat!
Lettner Annamária dietetikus
A rizsköreteket is színesítsük zöldségekkel: zöldbab, zöldborsó, kápia paprika, brokkoli, mangold, barna gomba, zöldhagyma.
A vagdalt húsokat is változatossá tehetjük, ha mindig más, különféle formákat alkalmazunk: kerek lapos, kerek gömbölyű, hosszúkás, kanállal szaggatott borzaska, egybesült fasírt. Ezt is készíthetjük vékonyabbra, vastagabbra, őzgerinc formába, kenyérsütő formába vagy akár muffin formákba. Ízesíthetjük reszelt sárgarépa, karalábé, zeller, cukkini, tök hozzáadásával. Tehetünk bele egész főtt sárgarépát, tojást, gombafejet vagy szeletelt (piros, sárga, zöld) paprikát.
A friss zöld fűszerek alkalmazása nemcsak színesíti az ételeket, de ezek nagyon sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak. Legyenek a töltött, rakott ételek, levesek, mártások, köretek, saláták készítésének állandó alkotórészei ezek a csodálatos zöldek. Mindig legyen otthon zöldpetrezselyem, zellerzöld, sárgarépa zöldje, kapor, bazsalikom, újhagyma szára. A megmosott, aprított zöldeket eltehetjük nyáron a mélyhűtőbe is.
A töltött, rakott ételeket bátran változatosan alkalmazzuk. Nem kell a megszokott receptekhez alkalmazkodni. Csinálhatunk egyszerre töltött vagy rakott cukkinit, padlizsánt, uborkát. A töltelékbe tegyünk rostokat (búzacsíra, zabkorpa, lenmagpehely, búzakorpa) két kiskanállal, színesítsük kukoricával, sárgarépával, zöldpetrezselyemmel. Kapormártással tálaljuk.
A salátákat is keverhetjük. Az uborkasalátához tegyünk cukkinit, kaprot, karikázzunk a tetejére zöldpaprikát. A fejes salátához tegyünk jégsalátát, vékony csíkokra vágott sárgarépát és a zöldjét is. A paradicsomsalátához tegyünk vékony csíkokra vágott zellert és a zöldjét, karikázzunk a tetejére lila hagymát, szórjuk meg friss bazsalikommal.
Jó étvágyat!
Lettner Annamária dietetikus