Zöldtan-óra a dunakeszi TESCO-ban

  •  
  •  
  •  

Tavasszal írta ki a TESCO a „Zöldtan-óra” országos pályázatot. A feladat az volt, hogy a gyerekek írásban mutassák be iskolájuk környezetvédelmi tevékenységét, az iskolai környezeti nevelést. A pályázók közül tíz iskolát díjaztak, a díjazott iskolák között a Szűcs Sándor Általános Iskola volt az egyetlen fővárosi, elismerésben részesülő intézmény. A jutalom az volt, hogy egy látogatás keretében megismerkedhettek a gyerekek a dunakeszi TESCO-val. Az üzlet nemrégen épült és a legkorszerűbb környezetvédelmi és energetikai előírásoknak felel meg. Az alábbiakban Juhász Dóra 7. b-s diák élménybeszámolóját adjuk közre.

Nyerő témahét

Az iskolai témahétről írt dolgozatainkkal megnyertük a Tesco „Zöldtan-óra” című pályázatát.

Nyereményünk az volt, hogy részt vehettünk egy környezetvédelmi programon. Két tanár, Zoli bácsi és Gábor bácsi végigvitt minket az egész épületen, pincétől a tetőig. Megismerkedtünk az okos energetikai berendezésekkel, melyek még a levegő beáramlását is szabályozzák. Megmutatták, hogy az áruházban található lámpákat egy központi vezérlő kapcsolja fel és le, és mindig csak annyi mesterséges fényforrás világít, amennyire szükség van. Világító ablakokon természetes fényt is engednek a csarnokba. Így az áruház rengeteg villamos-energiát takarít meg.

A műanyag zacskók használatát tartós táskákkal igyekeznek kiváltani. Megtudtuk hogyan készül a PET-palack, és miként lesz belőle kínai műszálas pulóver. A műanyag és a fém hulladékot nagy bálákban préselik össze, és így szállítják el tőlük, hogy újra hasznosítsák.

Az volt a legizgalmasabb, amikor felmehettünk az áruház tetejére. Megnéztük a napkollektorokat és napelemeket, amivel az egész létesítményt fűtik. Jártunk a gépházban, a kazánházban és a hűtőházban, hol melegünk lett, hol meg fáztunk. Sokat tanultunk és a tanárok humorérzékének köszönhetően sokat is nevettünk.
 A két órás „tanóra” kellemes programmal zárult. Terített asztal várt bennünket a Tesco éttermében, és rajta sokféle finomság. A rekorder Dani volt, aki pillanatok alatt 6 szendvicset tüntetett el. Hogy hova fért bele?

Már jóllakottan vetélkedtünk, villámgyorsan megoldottunk még csapatonként egy-egy TOTÓ-t. Az én csapatom hibátlanul dolgozott, így mi kaptuk a sportszerekből álló ajándékcsomagot. Persze senki nem ment haza üres kézzel, mert mindenki kapott egy TESCO-s ajándékcsomagot.

Visszafelé a buszon mindannyian nagyon vidámak voltunk (Ági néni szerint túlságosan is!). Szeretnénk még sok ilyen szép napot.

Juhász Dóra 7.b
Szűcs Sándor Általános Iskola