Zsizseg a Könyves

  •  
  •  
  •  

Két hete indítottuk Újpesti séta című rovatunkat, melyben arra vállalkoztunk, hogy hétköznapi sétáinkat nem mindennapivá tesszük: a megszokott útvonalakról letérve jobban megismerjük Újpestet. Erre a sétára invitáljuk Önöket is. Tartsanak velünk. Sőt! Ha kedvük van, adjanak ötletet, merre tartson a következő, közös sétánk…

Zene a fülemben, ritmusra lépek, kerek a világ. Sétálni és zenét hallgatni jó. Így jövök minden reggel Újpest Központig, felfelé a lépcsőkön, egészen az Adyig. Nincs ebben semmi különleges, sokan jönnek velem szemben ugyanígy. Jönnek-mennek, zenét hallgatnak, mosolyognak. Boldogabbak.
Akik még náluk is boldogabbak, azok nemcsak hallgatják. Régen láttam ennyi felszabadult és energikus embert, mint az Újpesti Civil Kórus próbáján, a Könyves Gimnáziumban. A kezdetektől itt énekelnek, tizenöt éve. Hétfő esténként zsizseg a Könyves, így mondják. Imádnak itt lenni, van olyan kórustag, aki Pestszentimréről jár minden héten, szeretik, amit csinálnak, szeretik egymást.
Az új tagok, akikkel most harminc főre emelkedett a létszám, hamar beilleszkedtek. Fel sem tűnik, kik az újak, pedig mindent elmondtak magukról, de annyira egységes a társaság, kedvben, hangulatban, lelkesedésben, hogy öröm őket nézni és hallgatni. Nem csak engem ragad magával az érzés, mesélték, hogy egyszer egy szlovákiai kórustalálkozó után, a hazafelé úton, megálltak az Esztergomi bazilikánál. Annyira megérintette őket a hely, hogy egy rögtönzött fellépés lett a látogatásból. Az orgonista meghallotta a kórust, s az erdélyi népdal után, válaszként, felcsendült az orgona. Mindenki sírt. Aki aznap tervezetten, vagy véletlenül tévedt a bazilikába, egy életre szóló élményt kapott.
A fellépések is kiváló hangulatban telnek. Legyen az templom, idősek otthona, óvoda, vagy kiállításmegnyitó, sokszor még a férjek is mennek és csatlakoznak a társasághoz. Nem hagyják egyedül ennyi nővel Drexler Vajkot, a Városvédők kórusának karvezetőjét, aki egyébként zenetanár, zongorakísérő és kórustag a Madách Színházban.

Az Újpesti Civil Kórus tizenötödik születésnapja alkalmából hatalmas szeretettel várja a hallgatóságot május 9-én szombaton, az Ady Endre Művelődési Ház színháztermében, a nagykoncerten!
VG