Zsoltárok, imarészletek és világi zene

  •  
  •  
  •  

Szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a közönség az újpesti zsinagógában vasárnap este a MÁV Szimfonikus Zenekar, valamint Fekete László,a Dohány utcai zsinagóga főkántora, Nógrádi Gergely, a budai körzet kántora, Zukker Immanuel, a Hunyadi utcai körzet kántora, valamint Klein Judit és Székelyhidi Hajnal művésznők koncertjét. Az Újpesti Városnapok programsorozatának egyik záróeseményét kiemelkedő jelentőségűvé avatta az a tény, hogy a látogatók az újpesti zsinagóga fennállásának 125. évfordulójára is emlékeztek.

A kiemelt médiaérdeklődéssel kísért eseményen többek között arról tett említést Szerdócz J. Ervin rabbi helyettes, hogy a zsinagóga falai azért épültek fel, hogy Isten és ember szeretetét hirdessék. Az újpesti zsinagóga fennállása óta megélt szép napokat és sokan sírtak romjaiban. Menedék volt sokak számára – utalt a közönséget köszöntő rabbi helyettes a múltra.

A jubileumi koncert is sokak segítségével jöhetett létre. Szerdócz J. Ervin külön köszönetet mondott Újpest Önkormányzatának, a Budapesti Zsidó Hitközség vezetőségének, valamint az Országos Rabbiképző Zsidó egyetem rektorának, az egykori újpesti vallási vezetőnek, dr. Schőner Alfréd főrabinak, aki – egyéb elkötelezettsége és elfoglaltsága miatt – nem tudott jelen lenni a vasárnapi ünnepen.  Köszöntő levelét Szedócz J. Ervin olvasta fel. A hallgatóság soraiban helyet foglaló dr. Schweitzer József professzort, nyugalmazott rabbit, valamint  az önkormányzat képviseletében megjelenő Krizsik Alfonzt nagy taps köszöntötte. 

Az est során az újpesti önkormányzat kiemelt támogatását élvező MÁV Szimfonikus Zenekart Horváth Gábor vezényelte. A koncert első részében Goldmark Károly Sába királynője nyitányát zsoltárok, imarészletek követték a kántorok és énekművészek előadásában. Szünet után a világi zene segítségével a  zsidó kultúra és hagyományok tiszteletére irányult jól ismert musicalek, énekek segítségével a figyelem. A Hegedűs a háztetőn, a West side story, Az operaház fantomja,a  Missssippi zenéje keletkezésének, a cselekmény fonalának értő avagy olykor-olykor iróniát sem nélkülöző magyarázatát adta a műsor alatt Szerdócz J. Ervin rabbi helyettes. Aki a műsor végeztével kifejezte reményét arra, hogy ha a támogatók és a szponzorok újra megnyerhetők az újpesti koncert ügyének, jövőre ugyanitt találkozhat a közönség a fellépőkkel – és egymással is.

B. K.