•  
  •  
  •  

Újpest Önkormányzata idén is benevezett a Virágos Magyarországért mozgalomba. A nevezést biztos alapokról tehettük, hiszen a tavalyi megmérettetésen Újpest Budapest legszebb főterének járó címet nyerte el a nagyszabású város-és faluszépítő versenyen.

Az idei, immár 19-ik alkalommal megrendezendő verseny zsűrijének három képviselője  már személyes benyomást szerezhetett augusztus 7-én arról, hogy a legszebb főtér most is gyönyörű. Gondozott, továbbá színpompás virágokban tündököl. Majd a város több pontján tapasztalhatták az önkormányzat és a lakosság közösen is végzett városszépítészeti törekvéseit. Eredményhirdetés ősszel lesz.

A zsűri tagjait Tóth Sándor, az Újpesti Sajtó Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte augusztus 7-én reggel a Polgármesteri Hivatalban, majd Földházi Júlia parkügyi ügyintéző szakavatott vezetésével városlátogatásra indultak a jelenlévők. Olyan sok volt a látnivaló, hogy déli 12 óra magasságában búcsúztak el egymástól a zsűri tagjai és a Polgármesteri Hivatal munkatársai.

Az értékelők jártak többek között a Szent István téren, majd Vízművek telepén. Az Ipari Park mentén haladva a Homoktövis utcai körforgalom közelében épülő kutyafuttatónál továbbá a már kialakított és használatba vett Bőröndös utcainál egyaránt jártak. Megnézték a káposztásmegyeri lakópark családi házas övezetét. Kitüntetett figyelem jutott a nemrégiben elkészült ökopark II–nek, valamint a gyönyörűlátványt nyújtó címeres virágágyásnak és a Király sétánynak egyaránt.


Mozgalommá vált

A Virágos Magyarországért verseny immár csaknem két évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom. Az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. A megmérettetést tizenkilencedik alkalommal hirdették meg.

A Virágos Magyarországért versenynek minden évben vannak kiemelt témái. 2012-ben, a tavalyi évhez hasonlóan, ismét a település főterének rendezettsége, növényekkel való díszítettsége, az épített környezettel való harmóniája kerül a középpontba, de a szervezők mindezt kiegészítették azzal, hogy vizsgálódásukat kiterjesztik a faluközpontokra is. A jövőben továbbá nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni az értékek, az őshonos flóra és fauna megőrzésére, a fenntartható fejlődés szempontjainak érvényesítésére.