Zuhanásba menekült

  •  
  •  
  •  

Felgyújtotta lakását, majd kiugrott a nyolcadik emeletről egy férfi csütörtökön, a Berda József utcában. Információink szerint többmilliós tartozása miatt éppen ki akarták lakoltatni. Tettét a rendőrök és a végrehajtó képviselőjének szeme láttára követte el. A tűzvizsgálók néhány órával az eset után egy kézigránátot is találtak a lakásban. A lakótömböt kiürítették, a lakók csak este fél nyolc körül térhettek vissza otthonaikba.

A középkorú férfi információink szerint 1997 óta, azaz 14 éve semmilyen díjat nem fizetett. Csak lakbérből, kamatok nélkül mintegy 3 milliós, távhődíjból több mint 600 ezer forintos tartozást halmozott fel. A közüzemi hátralékokról nincs pontos információ. Az önkormányzat illetékesei szerint a teljes hátralék meghaladhatja az ötmillió forintot. Hollósi Antal, országgyűlési képviselő határozottan visszautasította azokat felvetéséket, amelyek az esetet összefüggésbe hozzák a kilakoltatási moratórium lejártával.

Az eset csütörtök délelőtt történt, amikor az áldozatnál megjelentek a végrehajtó és a rendőrség képviselői. A kilakoltatásra azért került sor, mert a Büntetés Végrehajtásnál dolgozó férfi többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó együttműködni a közüzemi szolgáltatókkal és az önkormányzattal, tartozásai rendezése érdekében. A szomszédai szerint zárkózott, agresszív férfi felgyújtotta saját lakását, majd, amikor a hatóság emberei betörték az ajtót, kiugrott az ablakon. Súlyos, életveszélyes sérülésekkel, de túlélte a zuhanást. Információink szerint tüdő és koponyasérülést szenvedett.

A tűzoltók eloltották a tüzet, ám délután a tűzvizsgálók, miközben az eset körülményeit vizsgálták, egy kézigránátot találtak a lakásban. A rendőrség nagy erőkkel vonult ismét a helyszínre és ezúttal az egész lakótömböt kiürítették. A lakókat a közeli Ady Művelődési Központban helyezték el, de többen inkább a szomszédos parkban maradtak. A Katasztrófavédelem munkatársai ásványvízzel látták el az érintett lakókat, akiknek orvosi ügyelet is rendelkezésükre állt szükség esetén. A helyszínen megjelent Rádi Attila alpolgármester, aki személyesen is részt vett a lakók ellátásában. A lakók végül este fél nyolc körül visszatérhettek otthonaikba.

Az esettel kapcsolatban Újpest önkormányzata sajtóközleményben fejezte ki megrendülését a tragédia miatt. A közlemény szerint a férfi életvitelével veszélyeztette a többi lakó higiénés, testi és vagyoni biztonságát is. A lakásban ugyanis hatalmas mennyiségű szemetet halmozott fel, és azt gyújtotta fel a hatóság megérkezésekor.

A közlemény hangsúlyozza, hogy az újpesti közvagyonnal való felelős gazdálkodás az önkormányzatnak törvény által előírt kötelessége, ezért nem nézheti tétlenül, hogy valaki több mint egy évtizeden keresztül ne fizesse a lakbért, a különböző közüzemi díjakat, és megtagadjon minden együttműködést a helyzet megoldására.