230 ágyas kórházzal költözhet vissza az aktív ellátás Újpestre

 •  
 •  
 •  

Elkészült az új kerületi kórház megvalósíthatósági tanulmánya – adja hírül Facebook-bejegyzésében Déri Tibor. A dokumentum szerint a cél egy 230 ágyas, aktív fekvőbeteg-ellátást biztosító intézmény létrehozása.

 

A kerületben 2015 óta ugyanis ilyen kórház nem működik, a  Károlyi Sándor Kórházban kizárólag krónikus ellátás zajlik, melynek célja a beteg egészségi állapotának stabilizálása, fenntartása, illetve helyreállítása. Ennek a típusú ellátásnak az időtartama, illetve befejezése általában nem tervezhető, és jellemzően hosszú időtartamú. Az aktív ellátásban ezzel szemben az ápolási idő előre tervezhető, többnyire rövid időtartamú. Célja az egészségi állapot mielőbbi helyreállítása, vagy ha ez nem lehetséges, az állapot stabilizálása, szövődmények kialakulásának megakadályozása. Az újpestieknek ilyen jellegű ellátásért jelenleg a Honvéd Kórházba kell menniük. Ezzel a távolságon túl az a gond, hogy az intézmény rendkívül leterhelt, hiszen nemcsak az észak-pesti régiót kell kiszolgálniuk, de hozzájuk tartoznak a Honvédség, a rendvédelmi szervek és egyéb fegyveres testületek, valamint a MÁV aktív és nyugállományú alkalmazottai, sőt sok esetben a családtagjaik is. Mindent összevetve a kórháznak nagyjából kétmillió (!) emberrel szemben van valamilyen ellátási kötelezettsége. Tavaly december óta  a fővárosi centrumkórházak létrehozásával a Károlyi is a Honvéd irányítása alá került.

Az aktív ellátás hiánya már hatodik esztendeje vissza-visszatérő téma az újpesti közvéleményben. A tavalyelőtti önkormányzati választások után összeült új képviselő-testület egyik első – egyhangúan meghozott – döntésével kifejezte azon elkötelezettségét, hogy Újpestnek aktív, működő kórházra van szüksége. Egyben felkérték a kormányt, hogy mielőbb hozzon határozatot az intézmény létesítéséről, és biztosítsa hozzá a szükséges kormányzati forrásokat. E határozat nyomán született meg a megvalósíthatósági tanulmány is.

Az újpesti önkormányzati honlapon elérhető dokumentum szerint az aktív ellátást a Károlyiban már nem lehet újraindítani, mivel az intézmény az elmúlt hat esztendőben komoly átalakításokon ment keresztül (például a műtőket is kórtermekké alakították), ráadásul már most is 90 százalék körüli leterheltséggel működnek. Az egykori Árpád Kórház sem éleszthető újjá, hiszen az ingatlan állami tulajdonban áll, és olyan rossz állapotban van, hogy felújítása, átalakítása többe kerülne, mint egy új épület felhúzása.

Hogy az új intézmény pontosan hol létesülne, még nem tudni. Az azonban kiderül a tanulmányból, hogy egy 230 ágyas, másfélszáz fős szakszemélyzettel működő kórház létrehozása a cél. Az 5 szintesre és mintegy  9 ezer négyzetméteres alapterületűre tervezett épületben

 • általános belgyógyászat,
 • endokrinológia,
 • kardiológia,
 • gasztroenterológia,
 • neurológia,
 • mátrix sebészet,
 • nőgyógyászat
 • és általános intenzív osztály kapna helyet.

A tanulmány fontos követelményként említi, hogy az új intézmény minden elemében „betegközpontú” legyen. A kórházban a korábbiaknál tágasabb, 2-3 ágyas kórtermek lesznek, amelyekhez saját fürdőszoba is tartozik majd.  A tervek szerint az épület teljesen akadálymentes és klimatizált lesz.

A beruházás a tanulmány szerint mintegy 15 milliárd forintból valósítható meg, az intézmény működtetése évi 3,7 milliárd forintba kerülne. Ebből – amennyiben sikerül megállapodni a kormányzattal – Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő 2,8 milliárdot állna. Az állam hozzájárulása egyébként is alapfeltétele az új kórház létrehozásának.

Az újpesti önkormányzat hangsúlyozza, hogy ennek költségei számos nagyberuházás mellett nem számítanak túl nagynak. A kerület vezetése a tanulmány elkészítésével kíván hozzájárulni a pozitív kormányzati döntéshez. Szerintük a dokumentum is világosan bizonyítja, hogy létező, megalapozott igényről van szó, tehát ha a kormánynak fontos az újpestiek egészsége, az új kórház mellé áll.

Az önkormányzat várja az újpestiek véleményét a tervekről, amelyet a korhaz@ujpest.hu címre küldhetnek el.

, , ,