•  
  •  
  •  

Belépni egy klasszikus kávéházba utánozhatatlan életérzés. Az illat, a miliő magával ragadó. Nem véletlen, hogy az 1848-as forradalom is egy kávéházból indult, de egy kávéház volt a legendás folyóirat, a Nyugat alapítóhelye is. Büszkék lehetünk, mert Újpestnek is van egy ilyen ikonikus helye, a Külvárosi Kávéház. Az elmúlt közel 120 évben rengeteg mindent megélt épület ma is impozáns látványt nyújt.

Kávéház-történelem

Az első kávéházak az 1500-as évek derekán Isztambulban nyíltak és csak kávét szolgáltak fel bennük. Nem is volt szükség többre, hiszen a cél nem a fogyasztás, hanem a kikapcsolódás és a beszélgetés volt. Talán nem meglepő, hogy az első európai kávéház Olaszországban, Velencében nyílt meg 1624-ben, majd szinte futótűzként terjedt a kontinens többi országában is. A legtöbb kávéház a 19. század második felében nyitott, a századfordulón Budapesten mintegy 500 működött, így méltán tartották a kávéházak fővárosának.

A 20. század elején lett először elfogadott, hogy nők is látogathatják a kávéházakat. Ez természetesen gyors fejlődést indított be az enteriőr szempontjából is. Ekkor alakultak ki azok a csodálatos kávéházak, amelyek berendezését még ma is csodálva nézzük. A második világháború után a kávéházi kultúra gyors hanyatlásnak indult, a legtöbb polgári miliőjű helyet bezárták, a többit pedig államosítva működtették. Budapest a rendszerváltás után szerezte vissza a kávéház-fővárosi rangját.

A mi gyöngyszemünk

New York, Centrál, Művész, Hadik. Nem túlzás azt állítani, hogy az István út 26. szám alatt található Külvárosi Kávéház is beleillik ebbe a felsorolásba. Hangulata, berendezése és kínálata is méltóvá teszi, hogy a legjobb kávéházak között említhessük. A kávéház 1905-ben nyílt, kezdetben egy puccos étterem volt, ahol szalonzenekar játszott, majd kis idő elteltével a tulajdonos úgy gondolta, hogy a hely nem fog kellőképpen felfutni, ezért profilt váltott, és cukrászda lett. Miután a második világháborút követően kávéházként nem nyithatott újra, így egy ideig borbélyüzlet és papírbolt is működött az épületben.

Az államosítás időszakában egy idős úr lakott benne, majd ezt követően két lokálpatrióta, Ragályi Elemér, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr és Borbély László, az Újpesti Dózsa egykori kapusa vették át a hely üzemeltetését és ők gondolták ki azt, hogy egy családias kis étterem és kávéház létesüljön az előbbiek helyén. Az épület és a belső tér kialakítása Makovecz Imre építész és Mezei Gábor belsőépítész munkája. A két újpesti után a Ferencváros legendás futballistája Lisztes Krisztián lett a kávézó tulajdonosa. Az elmúlt években a kávéház több tulajdonosváltáson ment keresztül, egy időre be is zárt. Sokan aggódtak érte, amíg két hölgy, Szépe Szilvia és Stohl Rebeka tavaly újra megnyitották, és igyekeznek visszaidézni a mindenki által ismert és szeretett Külvárosi Kávéház utánozhatatlan hangulatát.

Világhír

Mi újpestiek hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy városunk a világ közepe, de végül mindig kiderül, hogy tulajdonképpen nem is tévedünk olyan nagyot, sőt, igazunk van. Máskülönben hogyan keverednének világsztárok a külvárosba?

A kávéház egyik korábbi tulajdonosa, Ragályi Elemér sok világhírű színésszel dolgozott együtt, így neki köszönhetően kávézott Újpesten Robin Williams, Whoopi Goldberg, Larry Hagman és Michael York is.

Domján Vivien

, ,