6+1 okos tipp fogadalmaink betartásához

  •  
  •  
  •  

2023-ban is a legnépszerűbb újévi fogadalom az életmódváltás, viszont amilyen nagy lendülettel fogadjuk meg év végén, hogy januártól mindent másképp csinálunk, olyan gyorsan gyengülhet el az akaratunk, amikor ténylegesen belevágunk. Az Újpesti Napló Zsolt Attila személyi edző tanácsait kérte, hogy ne adjuk fel már az elején a nagyszabású terveinket.

1. Tegyünk konkrét fogadalmat! Az a fogadalom, hogy idén lefogyok, nagyon általános és elvont, általában az ilyen – kissé semmitmondó fogadalmat adják fel először. Határozzuk meg a kívánságunkat konkrétan! Például fogadjuk meg, hogy márciusig ledobunk öt kilót, vagy tegyünk hasonlóan konkrét fogadalmat! És időközben folyamatosan ellenőrizzük az eredményt a célig!

2. Fogyasszunk több vizet!
Az életmódváltás 0. lépése, hogy rendezzük a folyadékfogyasztási szokásainkat. Ha valakinek gondja van a vízfogyasztással, annak praktikus beszereznie egy vízszűrő kancsót, és célként kitűzni tartalmának elfogyasztását estig. A cukros üdítőkről való leszokást megkönnyítheti a gyümölcscentrifugával készített gyümölcslé kortyolása. Ilyenkor, a hűvösebb időben jólesik az ízesített gyümölcstea kortyolgatása, amely élénkít, felpezsdít, és ha nincs benne cukor, garantáltan felpörgeti az anyagcserénket!

3. Több teljes értékű élelmiszert együnk! A karácsonyi és szilveszteri lakomák után talán még jól is esik kímélni a gyomrot. Növeljük az étrendünkben a zöldségek tartalmát. Ilyenkor télen gondolhatunk a gyökérzöldségekre, például a céklára, de fogyasszunk megfizethető árú citrusokat is. Részesítsük előnyben a sovány fehérje források – halak, csirkemell – mennyiségét, ugyanis ezek jelentik a testsúlycsökkentési céljaink elérésének kulcsát.

4. Iktassuk ki a cukrot! Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb cukrot fogyasszunk, illetve arányaiban csökkentsük a napi étkezésünkben a mennyiségüket. Kezdő lépésként váltsunk ki egy-egy desszertet vagy nassolást egészségesebb, cukormentesebb verzióval: pl. egy turmixgépben ízletes gyümölcsturmixokat készíthetünk, amik könnyebbé teszik az átállást a cukros édességekről, és fenntarthatóbbá is teszik a diétánkat.

5. Mozogjunk többet! Érdemes olyan mozgásformát választani az életmódváltáskor, amit hosszú távon is tarthatónak érzünk. Ne terheljük meg okvetlenül a pénztárcánkat, és nem kell azonnal olimpiai edzésprogramra gondolni. Eleinte az is elegendő, ha növeljük a napi séta mennyiségünket 10 000 lépésig, vagy kezdjünk el kocogni a Szilas parknál! Ebben a célban praktikus társunk lehet egy okosóra, ami nemcsak a napi aktivitásunkat figyeli, illetve figyelmeztet, ha túl régóta inaktívak vagyunk például ülőmunka miatt, de még az alvási ciklusunkat is nyomon tudja követni.

6. Javítsunk az alvási szokásainkon! Az alvási ciklus nemcsak életmódváltás esetén kritikus, de a hosszú távú egészségmegőrzési céljainkban is. Fontos, hogy estére már ne együk tele magunkat, a legutolsó könnyebb, fehérje- és rostdús étkezést pedig érdemes a lefekvést megelőző 2 órával megejteni. Ne legyen túl meleg a szobában, érdemes éjszakára maximum 20, de inkább 18 fokra állítani a termosztátot. Ajánlott lefekvés előtt alaposan kiszellőztetni, valamint kerülni a kék- és villogó fényeket.

+1 Pótoljuk a vitaminokat! Ilyenkor, januárban, februárban okkal érezheti úgy az emberi szervezet, hogy elfáradt, lemerültek a vitaminforrásai, tápanyagraktárai. Magyarországon a lakosság krónikus
D-vitamin-hiányban szenved. Ma már bizonyított, hogy a D-vitamin remek ellenszere az elhízásnak, a depressziónak, hatással van a termékenységre és a magzati egészségre is. Együnk minél több gombát, ami a természetes D-vitamin forrása! Vagy szedjünk D-vitamin-tablettát, a legújabb ajánlások szerint akár 4000 NE D-vitamint kell szedni naponta télen. Ugyanilyen fontos a C-vitamin pótlása is, hiszen ez a vitamin az immunrendszerünk legelső bástyája. Közismerten a citrusfélék tartalmazzák a legtöbb
C-vitamint, de található a paprikában, a paradicsomban és a keresztesvirágzatú zöldségekben is. S végül emeljük ki a B-vitamin pótlását, amely elengedhetetlen vitamin az idegrendszer ideális működéséhez, de támogatja az izomzat regenerálódását is. Együnk sok hüvelyes zöldséget, de a diétába a belsőségek is tökéletesen beilleszthetők. Sok sikert!

, , , ,