Farsangi hangulatot idézhet egy csíkszeletelővel vagy spirálvágóval aprított saláta. A céklát, sütőtököt, cukkinit, sárgarépát tetszés szerint felaprítjuk. Egy nagyobb tálra halmozhatjuk külön a zöldségeket, vagy vegyesen. Apríthatjuk az egyik felét csíkosra, a másik felét spirálosan.
A salátaöntetet külön kínáljuk hozzá: összekeverünk mustárt, citromlevet, szerecsendiót, gyömbért, balzsamecetet, olívaolajat, zöldfűszereket ízlésünk szerint, sóval, borssal ízesítjük.
Tehetünk a tál közepére egy nagy talpas poharat, amibe hasáb zellerszárat, jégcsapretket, kápiapaprikát helyezünk. A peremén spirálosan kihúzunk pár
zöldségszálat.
A hidegtálaknál készíthetünk töltött tojást színes díszítéssel, göngyölt sonkát, szalámit, vagy sajttekercset más-más színű töltelékkel. Hideg sültre, vagdaltra fogvájóval tűzhetünk fodros zöldségkarikákat. Az egész tálat jégsalátával bélelhetjük.
Szendvicsek: szeletelt kenyérből változatos alakot vághatunk, pogácsaszaggatóval, süteményszaggatóval kiszúrhatjuk. Sokféle színű és ízű pástétommal kenhetjük meg. Sajtkrém, májkrém, tojáskrém, sütőtök-, cékla-, cukkini-, padlizsán-, paradicsom- és tormakrém. Díszíthetjük petrezselyem vagy zellerzöldjével.
Színes köretek: zöldborsós, kukoricás, sárgarépás rizs, padlizsános, gombás kuszkusz, sütőtökös, zelleres burgur, csicseriborsós, céklás édesburgonya, spenótos burgonya. Ízesítsük fűszerekkel.
A gerezdekre szedett színes gyümölcsöket szeletelt kivivel kínáljuk.
Lettner Annamária