A karácsonyi menü kitalálása és elkészítése is gyakran fejtörést okoz a családnak. Maradjunk a hagyományos ételeknél? Vagy próbáljunk ki valami újat? Segítségül hívtuk a Központ Bisztró tulajdonosát és séfjét, Galajda Pétert és Micsinai Zsoltot, akik egy olyan három tételből álló menüsort ajánlottak, amit bárki egy kis odafigyeléssel el tud készíteni.
Narancsos-bazsalikomos sütőtökkrémleves, pirított tökmaggal és tökmagolajjal
Hozzávalók:
Leveshez:
1 kg sütőtök
1 diónyi friss gyömbér
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 l víz vagy zöldségalaplé
1 teáskanál só
1 narancs leve és reszelt héja
10 db friss bazsalikomlevél
3 evőkanál méz
Tálaláshoz:
1 marék hántolt tökmag
pár csepp tökmagolaj
A sütőtököt vágjuk félbe, egy kanállal kaparjuk ki a magjait, majd vágjuk több kisebb darabra és tegyük tepsibe, végül előmelegített, 180 C-os sütőben süssük 35-40 percet. A kész tököt hagyjuk kihűlni, majd kanalazzuk ki a belsejét. Egy közepes méretű fazékban hevítsük az olívaolajat és a megtisztított, szeletekre vágott gyömbért enyhén pirítsuk le. Öntsük rá a mézet, és felhabzásig karamellizáljuk, majd tegyük a fazékba az elősütött tök húsát. Öntsük fel zöldségalaplével vagy vízzel. Egy narancs héját reszeljük le és facsarjuk ki a levét. Ezeket a hozzávalókat is tegyük a levesbe. Sózzuk. Hagyjuk, hogy gyöngyözve forrjon 15-20 percig. Ezután dobjuk a levesbe a bazsalikomleveleket, a levest vegyük le a tűzről és konyhai robotgéppel krémesítsük. Ha szükséges, adjunk még hozzá a fűszerekből és az alapléből. Egy száraz serpenyőben pirítsuk le a tökmagot egy kevés sóval. A levest mérjük tányérokba, locsoljuk meg tökmagolajjal, szórjuk meg a pirított tökmaggal.
Sült csirkemell mentás borsókrémmel és grillezett zöldségekkel
Hozzávalók:
4 db fél csirkemellfilé
50 dkg fagyasztott zöldborsó
10 friss mentalevél
4 nagyobb sárgarépa
4 salátacukkini
2 piros kaliforniai paprika
só
őrölt színesbors
morzsolt kakukkfű
étolaj
Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd a finoman sózott csirkét nagyobb lángon körben kérgesítjük, majd a hőfokot visszavesszük, kevés vizet öntünk a serpenyőbe és fedve hagyjuk a csirkét sülni/párolódni. A borsót kevés, enyhén sós vízben vagy alaplében megfőzzük, mentával fűszerezzük, majd botmixerrel simává dolgozzuk. A répát srégen ujjnyi darabokra vágjuk, egy lábasban, kevés olajon, félig fedve, közepes lángon pároljuk, majd mikor félig megpuhult, akkor hozzáadjuk a karikára szelt cukkinit és a cikkekre vágott paprikát, kis kakukkfűvel fűszerezzük, majd nagyobb lángon, folyamatos kevergetés mellett átpirítjuk a zöldségeket. A megpárolódott csirke fedelét levesszük, finoman borsozzuk, a serpenyő alatt a hőt felemeljük és a húst készre sütjük. Tálaláskor a mentás borsópürére ültetjük a nagyobb szeletekre metélt húst és a színes, fűszeres zöldségeket.
„KÖZPONT ZSERBÓ” tojáslikőrkrémmel
Hozzávalók (12 adagra):
Tészta:
500 g finomliszt
250g szoba-hőmérsékletű vaj (meg egy kicsi a sütőforma kikenéséhez)
20g friss élesztő
100 ml tej
0,5 tk cukor
4 db tojás sárgája
1 csipet só
Töltelék:
350 g pucolt pisztácia
800 g fügelekvár
Csokoládé bevonat:
200g fehércsokoládé
100 ml tejszín
Tojáslikőr krém:
3 dl 35%-os habtejszín (nem növényi)
75 g kristálycukor
4 db tojás sárgája
½ db vanília rúd
5 cl tojáslikőrkrém
Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez először fel kell futtatnunk az élesztőt a tejben. Langyosítsuk meg a tejet egy kisméretű lábosban, de nem forraljuk, majd a tejben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Konyharuhával letakarva pihenni hagyjuk egy jó negyed órára. Amíg az élesztő felfut, addig előkészítjük a tészta többi hozzávalóját. Egy nagy keverőtálba szitáljuk át a lisztet, keverjük el a sóval, majd a lisztbe szórjuk bele a kockára vágott szoba-hőmérsékletű vajat. Ha habos az élesztő a tej tetején, akkor öntsük a liszthez. Válasszuk el a tojások fehérjét a sárgájától és a tojások sárgáját adjuk szintén a liszthez, majd dolgozzuk össze a tésztát. Először egy nehezen kezelhető, nedves masszát fogunk kapni, amit addig kell gyúrni, amíg el nem válik az edény falától. Ezt követően kiboríthatjuk egy gyúródeszkára, ahol dagasszuk tovább addig, amíg egyneművé nem válik a tésztánk. Ezután mérjük meg a tésztát, majd szedjük négy egyenlő részre, amiből formázzunk gombócokat. Ezeket helyezzük egy finoman lisztezett tálcára, kellő távolságban egymástól, hogy kelni tudjanak. Takarjuk le egy nedves konyaruhával, helyezzük egy huzatmentes helyre egy fél órára. Amíg a tészta kel, készítsük elő a tölteléket.
A pisztáciát robotgéppel vágjuk durvára. 50 grammot rakjunk félre, a sütemény tetejére. A maradékot mérleg segítségével osszuk három egyenlő részre. A fügelekvárt is osszuk 3 egyenlő részre. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Ha már duplájára kelt a tésztánk, fogjunk egy 35×25-ös sütőtepsit és kenjük ki olvasztott vajjal. Gyúrjuk át az egyik tésztát, és két sütőpapír között nyújtsuk akkorára, mint a sütőtepsink. A tésztánk legyen 3-4 milliméter vékony. Ezt követően tekerjük fel a tésztát a nyújtófára és terítsük ki a sütőlemezen. A túllógó részeket vágjuk le, egy villával szurkáljuk meg a tésztát, hogy sütés közben nem hólyagosodjon fel a tésztánk. Ezután egyenletesen oszlassuk el a tésztán a fügelekvár harmadát, és szórjuk meg a tört pisztácia egyharmadával. A fenti műveletet ismételjük meg még kétszer, majd legvégül helyezzük el az utolsó tésztát. Ne felejtsünk el minden rétegnél villával kis lyukakat szurkálni a tésztába. Tegyük a süteményünket az előmelegített sütőbe. Alsó és felső sütésen süssük 1 órán át.
Amíg sül a süteményünk, elkészíthetjük a tojáslikőrkrémet. Töltsünk egy kisebb lábost félig vízzel és tegyük a tűzhelyre. Addig melegítsük a vizet, amíg gyöngyözni nem kezd. Egy hőálló keverőtálba mérjük bele a tojáslikőrkrém hozzávalóit és helyezzük a vízgőz fölé. Egy kézi habverővel folyamatosan kevergessük. Ügyeljünk rá, hogy ne forrjon a lábosban a víz, mert akkor összeugrik a tojássárgája és nem kapunk egyenletes krémet. Ez a folyamat nagyjából fél órát vesz igénybe. Akkor jó a krémünk, ha egy kanállal belenyúlunk és a krém vastag bevonatot képez a kanál hátoldalán. Ekkor vegyük le a tűzről és szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni. Az első negyed órában gyakran kevergessünk rá. Ha kihűlt szűrjük át és tálalásig tegyük hűtőszekrénybe.
Közben elkészült a süteményünk is. Vegyük ki a sütőből, tegyük hűvös helyre és várjuk meg amíg kihűl.
Ha kihűlt a sütemény, elkészítjük a csokibevonatot. Tegyünk fel egy kis lábosban vizet a tűzhelyre és melegítsük addig, amíg gyöngyözni nem kezd. Egy hőálló keverőtálba mérjük ki a csokit és a tejszínt. Tegyük a tálat a gyöngyöző víz fölé. Melegítsük addig a csokoládét, amíg teljesen fel nem oldódik a tejszínben. Egy kis kés segítségével vágjuk körbe a süteményünket a sütőtepsi szélei mentén és fordítsuk ki egy tálcára. Kenjük meg a süteményünket a csokoládés masszával és egy spatula segítségével oszlassuk el egyenletesen a tészta felületén. Szórjuk meg a csokoládémasszát a félretett pisztáciatörettel és tálalásig helyezzük hűtőszekrénybe a zserbónkat.
Szervírozáskor vágjuk le a széleit és vágjuk egyenlő nagyságúra a szeleteket. Tányérra evőkanál segítségével kanalazzunk egy kis tojáslikőrkrémet és a kanál hátoldalával húzzuk el. Erre helyezzük a pisztáciás fügelekváros zserbónkat.
Hornyák-Kövi Franciska