Felavatták a tragikus sorsú embermentő, Karig Sára emléktábláját

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Emléktáblát kapott Karig Sára: a jelentős költő-műfordító-pedagógus emléktáblája utolsó lakhelyén, az újpesti Klára utca 39-ben található családi ház falán áll.

Karig Sára élete tele volt tragikus fordulatokkal, ám ő mindvégig nagylelkű ember és nagyformátumú alkotó tudott maradni. 1944-től a Svéd Vöröskereszt gyermekosztályán dolgozott, Asta Nielsson és Valdemar Langlet munkatársaként. Nagyon sok zsidó származású gyermek, magyar katonaszökevény, angol hadifogoly köszönhette neki életét, többek között a Kossuth-díjas költő, Székely Magda vagy Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni édesanyja is. Embermentő tevékenysége miatt 1985-ben a Világ Igaza díjjal tüntették ki.

1947-ben választási biztosként jelentette a kék cédulákkal való visszaélést. Emiatt elhurcolták, és hat éven át a vorkutai munkatáborban politikai fogolyként dolgoztatták. Sztálin halála után szabadult, s az Európa Könyvkiadó szerkesztője lett. A „szerencse lányának” nevezett Karig Sárának köszönhetjük egyebek mellett a Népek meséi című 84 kötetes egyedülálló könyvsorozatot, amelynek szerkesztője volt. Pedagógusként is jelentős volt, élete alkonyán Újpesten is nyelveket oktatott.

Az Újpesti Városnapok keretében augusztus 31-én felavatott emléktábla fő pártfogója Perneczky László népjóléti alpolgármester volt, akit annak idején angolra oktatott Karig Sára. Perneczky László a táblaavatón azt hangsúlyozta, hogy Sára néni sosem beszélt hányatott múltjáról, ám emberségből és a könyvek messzemenő tiszteletéből példát mutatott. Személyes hangvételű beszédében azt is megemlítette, hogy a társadalom újra felfedezi Karig Sára életművét, melyhez jelentősen hozzájárul a Karig Sára-konferencia, valamint az a könyv, amit unokahúga, Karig Luca ír rokonáról.

Ezt követően Bedő Kata kultúráért is felelős alpolgármester leplezte le az emléktáblát Perneczky Lászlóval. Majd Szám György szobrászművész mesélt az emléktábla keletkezési folyamatáról Ezt követően a résztvevők megkoszorúzták az emlékművet. Az ünnepélyes avatáson Kanász-Nagy Máté országgyűlési képviselő mellett Karig Sára rokonai is megjelentek.

BJ

, , ,